Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regborn tappade på andra halvan – världscupledaren från Örebro nia i VM-debuten i långdistans

Halvvägs in i loppet såg Martin Regborn ut att vara på väg mot VM-medalj i långdistans.
Men på andra halvan tappade den världscupledande orienteraren från Örebro mot täten – och fick nöja sig med en niondeplats, fem minuter från medalj.
William Lind fixade ändå svensk medalj, ett brons.

Martin Regborn, 25, slutade nia i sin VM-debut i långdistans – men loppet i de sydestniska lovade inledningsvis ännu mer.

Vid de två första mellantiderna låg Regborn fyra respektive femma, bara sekunder från pallplats, men under andra halvan av den nästan två timmar långa tävlingen tappade örebroaren successivt. I mål var han sju minuter från seger och fem från medalj.

LÄS MER: Efter förkylningen – nytt VM-guld i orientering för Tove Alexandersson

Det blev ändå svensk medalj genom göteborgaren William Lind, som tävlar för Malung Skogsmårdarna, och som knep bronset, 2.13 bakom guldmedaljören Olav Lundanes.

Norrmannen ledde från första mellantiden, efter 17 minuters löpning, och hela vägen in i mål, och hade till slut ett försprång på hela 1.50 ned till tvåan Leonid Novikov, Ryssland.

Tredje svensken i tävlingen, smålänningen Johan Runesson som tidigare tävlat för Kumla- och Hallsbergsklubben OK Tisaren, slutade på åttonde plats, 55 sekunder före Regborn.

LÄS MER (PLUS): Regborns analys efter niondeplatsen i VM: "Har inte den blekaste aning ..."

Regborn har tidigare gjort fyra VM-lopp i orientering, samtliga i sprint, och vid två tillfällen varit sjua. Nu fick Hagabylöparen, som leder världscupen efter säsongens fyra första tävlingar, för första gången chansen på en skogsdistans i ett VM, och svarade alltsås med ett stabilt topp tio-lopp.

Regborn är förstereserv för de ordinarie tre svenska löparna på torsdagens medeldistans och högaktuell för lördagens stafett.

Regborns alla VM-insatser

Venedig 2014: 15:e i sprinten.

Inverness 2015: 21:a i sprinten.

Strömstad 2016: Sjua i sprinten.

Tartu 2017: Sjua i sprinten, nia i långdistans.

Övriga meriter: EM-brons i långdistans 2016 (fyra i både sprint och stafett på samma EM), seger i medeldistansen i världscuppremiären i Finland 2017, leder just nu världscupen. Två SM-silver och ett SM-brons.