Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regborns EM-mardröm fortsätter: Fick hopplöst läge som inhoppare i stafetten

Missnöjd med 16:e-platsen i sprinten.
Utslagen efter en jättebom i medeldistanskvalet.
Och på lördagen fortsatte Martin Regborns EM-mardröm med en 25:e-plats i stafetten, där orienteraren från Örebro fick hoppa in efter skade- och sjukdomsåterbud.

Martin Regborn, 26, kom till orienterings-EM i Schweiz som medaljfavorit efter en fjärdeplats i sammanlagda världscupen i fjol.

Men mästerskapet har utvecklats till en enda lång mardröm för Örebrolöparen. Efter 16:e-platsen i sprinten i söndags var han missnöjd med prestationen och placeringen, och i tisdags åkte han sensationellt ut redan i kvalet till medeldistansen efter en jättebom som kostade närmare fem minuter.

Därmed framstod lördagens stafett, som Regborn i utgångsläget hade tackat nej till men där han blev inkastad med kort varsel efter en lång rad skador och sjukdomar i det svenska laget, som en rejäl chans till revansch. Men icke.

Johan Runesson som sprang förstasträckan för Sverige gjorde en rejäl fadäs och var bara 27:a vid växlingen, över fyra minuter bakom tätklungan, och gav Regborn ett helt hopplöst utgångsläge på andrasträckan. Örebroaren sprang upp laget tre placeringar, men tappade ytterligare nästan fem minuter, och Emil Svensk la bort ytterligare tio på sistasträckan där han förde in Sverige i mål som 25:a. För att sätta det i perspektiv kan nämnas att Sverige tagit medalj i 16 av 27 internationella mästerskap under 2000-talet, och att Sveriges andralag, med Eric Börjeskog, Rassmus Andersson och Jonas Leandersson var elva, över elva minuter före förstalaget.

Norge, med Eskil Kinneberg, Magne Dæhli och Olav Lundanes, vann 30 sekunder före hemmanationen Schweiz med Florian Howald, tidigare OK Tisaren-löparen Matthias Kyburz och Daniel Hubmann.

Sveriges damlag tog silver efter att Karolin Ohlsson vunnit en spurtstrid mot danska Maja Alm, drygt två minuter efter att segrande Schweiz, med Judith Wyder, Elena Roos och Julia Gross passerat mållinjen som segrare på hemmaplan. Lina Strand och Sara Hagström sprang de två första sträckorna för Sverige. Hallsbergslöparen Lilian Forsgren sprang andrasträckan för Sveriges damlag, gick ut som åtta, 39 sekunder bakom täten, men tappade tre placeringar och över sex minuter på täten. Alva Olsson förde laget i mål på tionde plats.

Regborn får en sista chans att göra ett rejält avtryck på årets EM under långdistansen, som avgörs på söndagsmorgonen. Där har han en bronsmedalj att försvara från EM i Tjeckien för två år sedan.