Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regborns nya, höga nivå – topp tio i världen i varje lopp: "Vill fortsätta närma mig vassaste stjärnorna"

Martin Regborn gick in i 2016 med en 15:e-plats som bästa resultat i världscupen.
I år? Sex topp tio-placeringar på sju lopp och åttonde plats i sammandraget.
– Det hade jag inte direkt förväntat mig, säger Örebroorienteraren.

Martin Regborn sprang förvisso VM både 2014 och 2015.

Men det var i EM i våras som orienteraren från Örebro fick sitt stora, internationella genombrott: Brons i långdistans, fyra i sprint och fyra i stafett.

I VM i Strömstad i augusti följde han upp med en sjundeplats i sprint, och i världscupen har han plockat topp tio-placeringar i sex av sju lopp han fått starta: Inklusive en niondeplats i lördagens långdistans och en sjundeplats i söndagens sprint när världscupfinalen i helgen avgjordes i schweiziska Aarau.

En resultatrad som tog honom ända till åttonde plats i världscupsammandraget.

– Det hade jag inte dirket förväntat mig inför säsongen. Nu är målsättningen att fortsätta ta steg härifrån och närma mig toppen. Jag har lite kvar om jag ska upp till de allra vassaste stjärnorna. Framför allt handlar det om att få några fler års träning till i kroppen. Att hålla sig hel och frisk är alltid prioritet nummer ett, säger Regborn som fyller 24 år i december.

Loppen i Schweiz ("topp tio på långdistans på schweizarnas hemmaplan är bra, och sprinten var ett helt okej lopp utan några konstigheter") var Regborns sista för säsongen. I orientering, alltså.

För redan till helgen drar han på sig tävlingslinnet igen, men då för att kuta terränglöpnings-SM i Västerås.

– Det är ett väldigt vasst startfält, men jag hoppas att jag kan rida vidare på den här formtoppen och ta ut allt som finns kvar i kroppen, säger Regborn som visade att löpformen är god när han persade på fem kilometer med 14.57 och vann Hostruset överlägset hemma i Örebro förra helgen.

– Visst, det var första gången jag sprang under 15 minuter, men det var ändå mer som ett träningspass. Det finns kapacitet att plocka ut mer om jag får lite matchning, folk att springa mot.

Svenska superstjärnan Tove Alexandersson tog karriärens andra totala världscuptitel efter dubbla tredjeplatser i finaltävlingarna i Schweiz (hemmalöparen Judith Wyder vann båda), medan schweizaren Matthias Kyburz – som fram till årsskiftet representerar Hallsbergs- och Kumlaklubben OK Tisaren – redan på lördagen säkrade totalen på herrsidan.

I söndagens sprint blev han tvåa, 20 sekunder bakom svenske Jonas Leandersson som var i särklass i sprinten. Regborn var, på sin sjundeplats, 36 sekunder bakom Leandersson men bara 16 från Kyburz.

Hallsbergslöparen Lilian Forsgren blev 14:e på lördagen och 22:a på söndagen, och avancerade till 36:e plats i totala världscupen.