Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen, ge oss i Askersund pengarna tillbaka!

I Askersund använder vi SKL:s prognoser som underlag för budgetarbetet. Sedan våren har prognoserna avseende skatteunderlaget försämrats kraftigt. För Askersunds del innebär ”tappet” 10,4 miljoner kronor. 10,4 miljoner motsvarar 1,5 procent av kommunens totala intäkter.

Anledning till att skatteunderlaget minskar är enligt SKL att svensk ekonomi är på väg in i en lågkonjunktur. Andelen arbetade timmar spås minska i förhållande till befolkningen i sin helhet.

Vi behöver få bort överkostnader, bland annat för att klara det stora investeringsbehovet som vi har just nu runt om i Sverige.

Jag är en av de personer som är övertygad om att det finns överkostnader inom all offentlig sektor. Dels gör vi saker som kanske inte ligger inom den ”kommunala kompetensen” men som vi politiker av olika anledningar ändå väljer att göra. Vi kan prioritera bort om det behövs. I andra fall är vi ineffektiva, det kan vara dåliga upphandlingar av entreprenader som kostar miljoner mer än vad de hade behövt, det är inte ovanligt. Ibland handlar det om att vi har mer personal än vad som är nödvändigt eller att vi planerar vår personal så att det inte kan göra sitt arbete på ett effektivt sätt. Det här är en fråga mellan oss och våra kommuninvånare. Vi behöver få bort överkostnader, bland annat för att klara det stora investeringsbehovet som vi har just nu runt om i Sverige.

Men vi kommer inte klara av att göra de nedskärningar som motsvarar det försämrade skatteunderlaget. Det är inte kommunernas fel att skatteunderlaget minskar, det är regeringens. Vi har en regering vars politik under snart 5 år tydligt medfört stora negativa ekonomiska effekter som vi får hantera i de kommunala budgeterna.

Regeringen har satt oss kommuner i den här situationen men de tänker inte ta det ekonomiska ansvaret och skjuta till pengar för att kompensera för konsekvenserna av dålig politik.

Det är inte min uppgift som kommunpolitiker att berätta vad regeringen skulle ha gjort i stället men det uppenbara är ändå att den politik som har förts, till exempel invandrings- och flyktingpolitiken som tillåter stor invandring, inte har mötts med reformer och krav som bidrar till att människor snabbt ska kunna nå egen försörjning. Då minskar skatteunderlaget och vi tappar 10,4 miljoner i den kommunala budgeten i Askersund.

Regeringen har satt oss kommuner i den här situationen men de tänker inte ta det ekonomiska ansvaret och skjuta till pengar för att kompensera för konsekvenserna av dålig politik. Vi kommuner kommer behöva göra tuffa prioriteringar de kommande åren. Regeringen tänker inte göra några motsvarande prioriteringar utan i stället väljer man att lägga pengarna på familjevecka, friår, bistånd och så vidare. Det vore smakfullt om staten prioriterat bland sina utgifter i stället för att tvinga kommunerna att spara när det inte är vi som har orsakat problemet.

Ge tillbaka pengarna!

Caroline Dieker

Moderaterna, kommunstyrelsens ordförande, Askersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel