Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen sparar bort kultur i skolan

Annons

Det sägs i olika sammanhang väldigt mycket positivt om kulturen, ibland att den rentav är tillväxtskapande och befrämjar hälsa och välstånd. Och visst satsas det här och där på enstaka storstilade projekt. Nu senast kulturhuset Spira i Jönköping.

Men det som är en av grundstenarna för en levande och expansiv kultur – en kunnig och engagerad publik – glöms ofta bort. Medvetna kulturkonsumenter uppstår ju inte över en natt. En förutsättning för att vi i framtiden ska ha en publik som bär upp kulturlivet är att skolorna drar sitt strå till stacken.

Men den nya gymnasiereformen gör redan nu att många lärare i estetiska ämnen ställs utanför arbetsmarknaden. Det är nämligen så att de estetiska ämnena inte längre är obligatoriska, och därmed inte heller meriterande för högskolestudier, vilket gör att många elever väljer bort dem.

När estetiska ämnen på gymnasiet hade samma värde som extrakurser i matematik eller språk var det självfallet fler som ville förkovra sig i musik eller bild.

Under en fyraårsperiod räknar regeringen kallt med att spara in närmare fem miljarder genom den nya gymnasiereformen. Räknat i lärartjänster handlar det om mellan 3 600 och 4 000 jobb som kommer att försvinna.

Det här är siffror från riksdagens utredningstjänst och Lärarnas Riksförbund, de redovisas i en granskning av den nya gymnasiereformen som Sveriges Radios Kulturnytt gjort.

”Jag tycker att det är tragiskt att man inte ser värdet i de estetiska ämnena. Därmed sänder man budskapet att vi egentligen inte behövs. Vi är något extra som eleverna ska ha som hobby”, säger Nadia Moberg, som utbildar sig till musiklärare vid Musikhögskolan i Örebro, till Kulturnytt, och tillägger:

”Jag tycker att det är förödande för både elever och skolan och samhället i förlängningen.”

Det är bara att hålla med. Den nya gymnasiereformen sänder ut signaler om att kultur på sin höjd är ett garnityr, som vi både kan ha och mista.

Mer läsning

Annons