Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen stoppar bygge av vindkraft

Det ser inte ut att bli några vindsnurror på Olshammarshalvön, i alla fall på bra länge. Regeringen har upphävt de områdesbestämmelser som skulle möjliggöra vindkraftsparken. För att verken ska komma till stånd krävs nu en ny plan för området.

Munksjö Aspa bruk vill i samarbete med Eon Vind bygga sex vindkraftsverk på Olshammarshalvön. Detta för att fabriken ska kunna bli självförsörjande på grön el.

En familj som skulle påverkas av ljud och skuggor från verken har överklagat de olika besluten till alla instanser, och nu har de fått rätt. Det är kommunfullmäktiges beslut om att anta nya så kallade områdesbestämmelser för platsen som regeringen tagit ställning till. Den anser i sitt beslut att områdesbestämmelser, som mer översiktligt beskriver användningen av ett område, inte är tillräckligt för att klargöra om Olshammarshalvön är passande för vindkraft eller ej.

Den gällande översiktsplanen pekar ut ett helt annat syfte med området, och områdesbestämmelserna har alltså inte stöd där, vilket de måste ha. Om platsen är passande eller inte, det tar inte regeringen ställning till.

Går vidare

Men Bengt Lindqvist, vd för Munksjö Aspa bruk, är inte beredd att kasta in handduken än. Han ska planera in ett möte med Eon snarast möjligt för att diskutera hur man nu ska gå vidare.

– En stor del av Sveriges energiproduktion ska ske genom vindkraft och då måste man ju bygga ut. Därför är jag förvånad att vi fick avslag. Det är ju ett industriområde redan, egentligen, säger han.

Ingen förlust

Någon större ekonomisk förlust för bruket är det inte, det är mest tid som investerats hittills. Men man vill gärna använda miljöargumentet i marknadsföringen av företagets produkter.

Från kommunens håll är man fortfarande positiv till etableringen.

– Det är vår vilja att hjälpa företaget med det här. Det är ju redan ett industriområde, så det är ett bra läge trots att det är nära sjön. Det inkräktar alltså inte på strandskyddet, säger Per Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Men för att man ska kunna ge bygglov till de sex verken krävs att de finns med i antingen översiktsplanen eller i en ny detaljplan. Kommunen ska nu utreda vilket av alternativen som skulle gå fortast att få till. Det jobbas för fullt med en ny översiktsplan, och i den ska det även ingå en plan över vindkraftsetablering inom kommungränsen. Men det är möjligt att en detaljplan, som också kräver en omständlig process, ändå är smidigast.