Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringens förslag om riskskatt slår hårt mot småkommuner

Regeringen presenterade i början av juni ett uppdaterat förslag om en så kallad riskskatt för banker och andra kreditinstitut. Förslaget från regeringen har varit ute på en snabb remiss med slutdatum 18 juni.

Trots skarp kritik från kommunsektorn, omfattar även det nya förslaget det kommunala samverkansverktyget Kommuninvest. Kommuninvest, som ägs och garanteras av 292 kommuner och regioner, arbetar för att utan vinstsyfte ge billiga och stabila lån till investeringar i välfärden. Konsekvenserna skulle bli drastiska.

Kommuninvests årliga driftskostnad ligger på cirka 260 miljoner kronor. Skatten skulle uppgå till cirka 280 miljoner kronor för 2022 och cirka 330 miljoner kronor från 2023 och framåt. Det rör sig alltså om långt mer än en fördubbling av kostnaderna.

Hårdast skulle de små och medelstora kommunerna drabbas.

Eftersom Kommuninvest arbetar utan vinstsyfte skulle detta direkt leda till högre låneräntor för alla kommuner och regioner. Det skulle i sin tur ge en markant fördyring av investeringarna i välfärden: i förskolor, skolor, äldreboenden, vårdcentraler, sjukhus etcetera. Hårdast skulle de små och medelstora kommunerna drabbas.

Vi är företrädare för små kommuner i Örebro län. Vi har ingen möjlighet att få rimliga lånevillkor hos affärsbankerna och vi kan inte heller etablera egna marknadsprogram. De är för kostsamma och vi har inte kapaciteten. Vi lånar i princip allt av Kommuninvest och det är vi som tvingas bära räntehöjningarna som förslaget innebär.

Som regeringens förslag nu ligger skulle välfärden drabbas hårt. Vi skulle behöva minska våra nödvändiga investeringar i välfärden och vi skulle inte kunna anställa de lärare, de barnskötarna, den hemtjänstpersonal med flera som vi önskar.

I stället skulle vi behöva använda våra begränsade resurser till att vara med och indirekt betala en skatt som slår mot kommunal finansiell samverkan.

Av Kommuninvests 292 medlemmar har 246 kommuner 80 procent eller mer av sin upplåning via Kommuninvest. 178 kommuner har 95 procent eller mer av sin upplåning hos Kommuninvest. Huvuddelen av dessa är små eller medelstora kommuner. Vi är några av dessa.

Detta är helt oacceptabelt. Vi kräver därför att regeringen, med någon form av undantag för Kommuninvest, omgående löser problemet för kommunsektorn och för oss små kommuner.

Bo Rudolfsson (KD)

kommunstyrelsens ordförande (KSO) Laxå

Caroline Dieker (M)

KSO Askersund

Tom Rymoen (M)

KSO Nora

Johan Niklasson (C)

KSO Lekeberg

Ewa-Lena Johansson (S)

KSO Ljusnarsberg

Magnus Andersson (S)

KSO Hallsberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel