Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Region Örebro ska inte sponsra sportevenemang med ambulanser

Är det rimligt att en skattefinansierad verksamhet ska sponsra idrottsaktiebolag och tävlingsevenemang med ambulanser? Är det rimligt att en redan trängd ekonomisk verksamhet som ambulanssjukvården ska dränerar en marknad för evenemangssjukvård genom att ägna sig åt underprissättning som är helt omöjlig för seriösa marknadskrafter att konkurrera med? Hur stort är problemet?

Region Örebro ska enkom ägna sig åt sin kärnverksamhet. Det är tyvärr inte verkligheten. Om Region Örebro skulle hålla sig borta från det som kan skötas av marknaden, så skulle det ge publika aktörer likvärdiga villkor och ett erkännande.

Det är lika fullt en form av ekonomisk doping som snedvrider villkoren mellan olika idrotter och publika evenemang som en verksamhet som satt flera spelregler på undantag.

Sedan många år är skattesponsring och märkliga upplägg mellan den offentligt drivna ambulanssjukvården och publikintensiva evenemang utbredd. Det är ett maskineri som sammantaget berövar fria företag och skattebetalare många miljoner varje år. Det är lika fullt en form av ekonomisk doping som snedvrider villkoren mellan olika idrotter och publika evenemang som en verksamhet som satt flera spelregler på undantag.

Ambulansverksamheten i Region Örebro lånar ut fulltankade och läkemedelsförsedda utryckningsambulanser till allt från stora fotbollsklubbar/idrotts AB till ideella och kommersiella aktörer som bedriver spel och dobbel som travtjänster, eller tar ut entré- eller startavgifter för diverse tävlingar.

Den skattefinansierade ambulanssjukvården i Örebro län sponsrar bland annat Örebrotravet med ambulanser vid deras tävlingsverksamhet. Ambulanspersonalen ersätts ekonomiskt av Örebrotravet. Besökare som spelar på hästar och med spänning följer ett travlopp på Örebrotravet, kan se en ambulans med Region Örebros logga skymta till i kulisserna och uniformsprydd ambulanspersonal medelst regionens logga invid ambulansen. Liknande upplägg gäller när Örebro Hockey och Örebro Sportklubb (ÖSK) säljer biljetter till hockey- och fotbollsmatcher arenorna vid Eyravallen i centrala Örebro.

Hur ska ett företag som erbjuder ambulanssjukvård eller sjukvårdsberedskap överhuvudtaget kunna saluföra sina tjänster under dessa förutsättningar.

Är det då Örebro sportklubb som ska betala personalen eller är det Region Örebro?

Det går i sammanhanget inte att bortse från att ansvarsförhållandena riskerar att bli otydliga när väl en olycka är framme. Den ambulanspersonal som mot ersättning åtar sig att arbeta exempelvis vid Örebrotravet (med Örebrotravet som arbetsgivare) med en skattesponsrad ambulans, skattesponsrade läkemedel, skattesponsrad medicinsk utrustning och skattesponsrade kläder; kommer inför en situation där en vårdinsats blir aktuell behöva fundera på om deras ordinarie behörighet att arbeta enligt generella läkemedelsdirektiv som annars gäller vid deras anställning vid ambulanssjukvården, Region Örebro län.

När exempelvis Örebro sportklubb fritt får låna en ambulans och själva avlöna ambulanspersonal, så kan denna ambulans under en pågående fotbollsmatch behövas vid en stor trafikolycka. Då försvinner beredskapen som rimligen bedömts vid ett större evenemang. Är det då Örebro sportklubb som ska betala personalen eller är det Region Örebro?

De marknadsaktörer som finns inom räddning, säkerhet och sjukvård kan under rådande omständigheter omöjligt bedriva ett långsiktigt arbete. Ännu i dag 2017 förekommer ekonomiska upplägg där en kedja av intressenter bortser från såväl skatteregler, kollektivavtalsbestämmelser och vårdgivarregler vid olika tävlingar

De främsta skälen för Region Örebro att sluta upp med skattesponsring och tystnad kring märkliga anställningsförhållanden, är att slå vakt om det allmännas resurser och ge likvärdiga villkor till marknaden.

Public Outlaws hör inte hemma i Region Örebro.

Henrik Johansson

Liberalerna, kandidat till region Örebro och riksdagen 2018

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel