Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regionen får pris för arbetet med hjärtpatienter: "Funnits en tydlig riktning"

Hjärtrehabiliteringen i Region Örebro län får ett kvalitetspris. I länet har man utfört ett systematiskt arbete för att hjälpa människor som drabbats av hjärtinfarkt. Regionen har arbetat med frågan under de senaste åren.

Just nu pågår en konferensen Fysioterapi 2017 i Stockholm, och det var där priset delades ut. Sjukvården har arbetat med hur människor kan komma tillbaka efter att de drabbats av till exempel hjärtinfarkt med hjälp av träning.

"Det känns otroligt roligt att få det här priset, en bekräftelse på att det vi åstadkommit är något som håller bra kvalitet och kommer patient och anhörig till nytta. Förbättringsarbetet har varit otroligt stimulerande och vi har alla känt att vi bidrar till bättre vård för patient och anhörig både vad gäller information, träning efter evidens, delaktighet och struktur", säger Kerstin L. Angergård, specialistfysioterapeut inom hjärt- och kärlsjukdomar och verksamhetsutvecklare på hälso- och sjukvårdens utvecklingsenhet i Region Örebro län, i ett pressmeddelande.

Alla tre sjukhusen i länet har varit inblandade i arbetet. Fysioterapeuter i Örebro, Karlskoga och Lindesberg har arbetat med frågan tillsammans med vårdcentraler i Askersund, Hällefors och Laxå.

Resultatet av arbetet är positivt enligt Regionen. Nu kan andra regioner ta efter modellen.

"Att det gått så bra tror vi bland annat beror på att arbetet har varit verksamhetsnära, både personal och patient eller anhörig har fått säga sitt och påverkat slutresultatet. Det har funnits en tydlig riktning vad vi vill uppnå. Vi kan nu stå för att vi har höjt vår kvalitet på vården så att den följer den evidens som finns", säger Kerstin L. Angergård.

Motiveringen

Pristagarna har systematiskt arbetat med att förbättra träningsinriktad hjärtrehabilitering i Region Örebro med målet att uppnå en jämlik, personcentrerad vård. Förbättringsarbetet har utgått från patientens behov och önskemål och har lett till en förbättrad tillgänglighet, jämlik vård och ökad samverkan mellan olika professioner och vårdnivåer. Preliminära resultat visar goda effekter av förbättringsarbetet och andra regioner har redan visat intresse för att använda upplägget av förändringsarbetet.