Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionledningen tog inte läkarnas larm om intensivvården på allvar

Annons

Med anledning av Lena Adolfssons svar i NA den 12 april där hon anser att situationen på IVA USÖ ”inte är något jätteallvarligt” så väljer vi att öppet publicera det brev som vi skrev till ledande personer i Regionen 28/3. Lena Adolfssons svar uppfattar vi som arrogant och oinsatt. I brevet står:

”Mottagare: Karin Sundin (S), Behcet Barsom (Kd), Torbjörn Ahlin (C)

Rickard Simonsson, regiondirektör, Lena Adolfsson, tf Hälso- och Sjukvårdsdirektör, Inger Nordin Olsson, chefläkare

Vi skriver detta brev då vi är djupt oroade över situationen inom intensivvården på USÖ. Vi skriver mailet för att höra oss för om ni, som högst ansvariga för sjukvården i Region Örebro län, har blivit informerade. Från och med 25/3 har USÖ nedsatt IVA-kapacitet med 25 procent! Det innebär att endast 6 av 8 IVA-platser kan hållas öppet och det gäller veckans alla dagar.

... om inte den yttersta vårdinstansen på USÖ fungerar, nämligen IVA, så kommer ingen akut annan sjukvård heller att fungera ...

Orsaken är specialistsjuksköterskebrist. Detta har tidigare klinikledning förvarnat om i flera år och påpekat behovet av utökat antal betalda utbildningsplatser, samt en satsning på specialistsjuksköterskors löner. Lönerna har visserligen gått upp senaste åren, men inte så att skillnaden mot grundutbildade ökat tillräckligt, vilket därmed inte gett något tillräckligt incitament att läsa till specialistsjuksköterska. Från Hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp har man inte heller gett utrymme och ekonomi för det antal utbildningsplatser som skulle ha behövts. Vi är förstås partiska i denna fråga, men om inte den yttersta vårdinstansen på USÖ fungerar, nämligen IVA, så kommer ingen akut annan sjukvård heller att fungera, typ trauma, neurokirurgi, barnintensivvård, svåra lunginflammationer… det går inte att dölja bakom att även andra verksamheter måste prioriteras. Nu står vi i en situation där en utsliten arbetsgrupp inte orkar mer. De kan inte längre tvingas ta upp till 100 extra arbetspass per schemaperiod.

Vi är nu allvarligt oroade över patientsäkerheten framöver och rent av skrämda inför vad som väntar både i vår, sommar och höst.

Följden är att intensivvårdens kapacitet minskar i en tid då den istället skulle behöva öka i Örebro. Orsaken stavas ökat invånarantal och koncentration av tyngre sjukvård till USÖ. Kapacitetsbristen går inte att lösa genom att skicka patienter till Lindesberg eller Karlskoga (där någon av oss arbetar 50 procent) även om vi har ett mycket gott samarbete, då kompetensen saknas där både avseende den avancerade intensivvården och möjligheten på läkarsidan på hemklinikerna att ansvara för dessa patientgrupper.

Vi är nu allvarligt oroade över patientsäkerheten framöver och rent av skrämda inför vad som väntar både i vår, sommar och höst. 6 platser är normal sommarbemanning och ansågs senast sommaren 2017 ha varit i det närmaste en ”katastrof”. Nu är det detta som gäller redan under ordinarie termin. Hur tänker ni som högsta ledning ta ansvar för denna situation?

Brevet skickas till Karin Sundin (S) och mail med brevets innehåll har skickats till alla mottagare”

IVA-läkargruppen USÖ;

Stefan Persson, överläkare

Wiebke Siekmann, överläkare

Johanna Savilampi, överläkare

Åsa Johansson, överläkare

Kristian Thörn, överläkare

Martin Svahn, överläkare

Per Cajander, specialistläkare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons