Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reglerna borde vara mer strikta

Annons

En fråga som ständigt dyker upp på mitt bord är varför inte kommunen gör något åt fastighetsägare som inte sköter sina hus. En fråga som engagerar nästan alla medborgare, utom just de fastighetsägare som inte klarar av att hantera sina fastigheter. Det är inget unikt för Askersunds kommun, eller för Askersunds stad. Dessa misskötta hus finns i alla våra tätorter, i staden och ibland även ute på ren landsbygd. Gemensamt är att de, var de än står, blir en skamfläck för just det området.

Vår förmåga att faktiskt göra rejäl skillnad är ganska liten. Det finns mycket lagstiftning och regler kring detta. Regler som är gjorda med förutsättningen att man faktiskt tar sitt ansvar som fastighetsägare. Det är i huvudsak bra regler som slår fast äganderätten och det egna ansvaret. Men reglerna skulle vara något mer strikta för att sätta större tryck på de allra värsta fallen.

Att räkna upp alla fastighetsägare som brister i ansvarstagande går inte, men några exempel kommer jag lyfta fram. I de centrala delarna av Askersunds stad finns två hus längs med Sundsbrogatan och Storgatan. Dessa är till sitt yttre ganska ruffiga. Innergården är skräpig och igenväxt. Ena huset har mögelangrepp och ser riktigt fallfärdigt ut för en lekman. Denne fastighetsägare är inte från kommunen. Man kanske kan tro att det är signifikativt, att de som missköter sig inte bor här. Men så är det inte. Det är faktiskt vanligare att det är ortsbefolkningen som är dålig på sitt ansvarstagande. I detta fall har byggförvaltningen inte legat på latsidan. Fastighetsägaren är känd och man har försökt att kommunicera. Ingen åtgärd. Till slut blir det ärende för byggnämnden som anmodar att lämna in underhållsplaner etcetera. Ingen kontakt och man tvingas skicka besluten i rekommenderade brev. En tråkig inställning från fastighetsägaren som inte lägger mycket krut på att upprätthålla den i övrigt mysiga stadens atmosfär.

Nere i hamnen har vi en annan fastighetsägare som obstruerar i alla upptänkliga planfrågor. Det är helt okej att lämna synpunkter, det är till och med okej att driva dessa synpunkter i rättsliga instanser. Men även här struntar man i att ta ut de brev som innehåller beslut som de inte gillar. Dessa typer av människor använder demokratins spelregler enbart för att vinna egna fördelar.

Nu finns en färdig detaljplan för hamnområdet som blir försenad på grund av en enskild individ. Nu får vi leva en sommar till med en provisorisk scen. Vi får vänta med de utvecklingsprojekt som den lilla kommunen så väl behöver. Samma fastighetsägare har en hel del att jobba med på sin igenväxta tomt. Denna tomt ansluter till de ovan nämnda fastigheterna. Hela kvarteret får en ”skäms stämpel” på sig.

Lyckligtvis är det så att de flesta tar ett stort ansvar. Vi har många fina hus i vår lilla stad. Innergårdar som är hur mysiga som helst. Kanske är det så att dessa skräphus syns ännu mer, just för att övriga kåkar är väl omhändertagna! Jag vet inte. Men jag vet att vi gör vad vi kan för hjälpa, stimulera och ibland också försöka tvinga fram att man tar hand om sina fastigheter.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons