Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regn eller skurar

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Men vad är egentligen skillnaden mellan regn och skurar?  Meteorologer vill gärna skilja på dessa begrepp.

Regn och skurar brukar nämnas i väderprognoser i samband med ostadigt väder. Men vad är egentligen skillnaden mellan regn och skurar? Vi meteorologer vill gärna skilja på dessa begrepp. Regn förekommer oftast i samband med att två olika luftmassor möts. Själva gränsområdet mellan de båda luftmassorna är det vi brukar definiera som en front, varmfront eller kallfront. När luftmassorna möts bildas skiktade moln och om molnen blir tillräckligt tjocka, och har tillräckligt kall översida, börjar nederbörd falla ur molnen. Nederbördsformen bestäms av vilken temperatur vi har i lägre skikt. Sommartid är det nästan alltid regn som når marken.

Regnskurar bildas genom konvektion. Konvektion innebär att luften tillförs värme när solen värmer markytan och luftskiktet ovanför och det skapar en vertikal cirkulation. Är dessutom luften tillräckligt fuktig bildas stackmoln/bymoln och vi kan få nederbörd i byform. Sommartid oftast som regnskurar, ibland hagelbyar. Moln som bildas genom konvektion är i regel ganska begränsade i horisontell utbredning och i tid. Ibland organiseras molnen i linjer och man kan då få band av skurar. I och med att skurarna uppträder så lokalt är det svårt att precisera var de hamnar. Gå in på http://www.smhi.se/ och följ nederbördens rörelse på radar/blixt, Sverige.