Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I väderprognoser hör vi ganska ofta ordet ”regnskurar”. Det ordet ger oss en uppfattning att det blir regn någonstans men var? Regnskurar bildas i ett fuktigt labilt läge. Varm luft stiger upp, avkyls och blir mättad på vattenånga. Allt detta skapar en vertikal rörelse som meteorologer kallar för ”konvektion”.

Konvektionen uppstår vanligast i samband med lågtryck och kallfront, i fjällen och över markytan en mycket solig dag och då bildas troligtvis regnskurar. Luftfuktighet, områdets orografi (jordytans former, hög och lågland, berg, dalar, slätter, etc.) och luftmassornas typ avgör var och om det blir regnskurar. Idag är det en övermäktig uppgift att i väderprognoser säga exakt var regnskurarna skall uppträda trots alla tekniska hjälpmedel.

Däremot har vi goda möjligheter att se om det blir en ”skurdag” och om det handlar om enstaka eller fler skurar. Regnskurar kan vara splittrade i en grupp eller i en linje. I det sista nämnda fallet kan nya skurar bildas av de gamla skurarna och då kan regnet upplevas som ihållande. Sommaren 1997 gav en kraftig skur 75 mm på 1,5 timme i Gävle.