Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reinfeldt vill inte reagera på avlyssning

Tysklands Angela Merkel går i spetsen när flera europeiska länder reagerar mot USA:s avlyssning. Sveriges Fredrik Reinfeldt verkar inte vilja reagera alls.

EU-toppmötet i Bryssel fick en oväntad dagordning. Enligt uppgifter som läckt ut har den amerikanska underrättelsetjänsten NSA inte bara ägnat sig åt att spana efter terrorism och andra direkta hot. NSA ska också ha avlyssnat den tyske förbundskanslern Angela Merkels privata telefon.

Nu säger Tyskland och Frankrike att de tänker agera gemensamt mot NSA:s avlyssning. Andra EU-länder får gärna sluta upp. Men Fredrik Reinfeldt klargör att Sverige inte kommer att göra det. I ett gemensamt uttalande säger EU-ledarna torrt att de ”noterar” det fransk-tyska initiativet.

Det är ingen slump att Tyskland går i spetsen för reaktionerna. I Tyskland finns en känsla för just frågor om integritet och övervakning. Här har miljontals människor erfarenhet av att leva i ett övervakningssamhälle. Människor som ryser vid tanken på vilka möjligheter DDR-regimen skulle ha haft att övervaka sina medborgare, om den hade haft tillgång till dagens teknik. Säkerhetstjänsten Stasi hade enorma kartotek, där de förvarade uppgifter om både misstänkta ”statsfiender” och personer som – frivilligt eller påtvingat – samarbetade. Den som beöker Berlin kan få intrycket att hela stan är ett historiskt museum, avsett att göra människor uppmärksamma på det förtryck som först nazismen och sedan kommunismen ledde till. Stasimuseet i Berlin är ett av de museer där det råder fritt inträde.

Förbundskansler Angela Merkel levde själv i DDR.

För Sverige är det annorlunda. Dels är vår konkreta erfarenhet av förtryck inte alls lika påtaglig. Dels är det ingen hemlighet att Sverige har varit en viktig samarbetspartner för både amerikansk och för brittisk underrättelsetjänst. Därör tänker Reinfeldt inte åka till Washington tillsammans med Angela Merkel för att skälla på USA.

En del av EU-toppmötets beslut handlar om att skynda på utvecklingen av digital teknik. I någon mening är internet gränslöst. Men för internetleverantörer och telefonbolag är det fortfarande 28 olika marknader.

Men avlyssningsskandalerna undergräver samtidigt förtroendet för kommunikationsvägarna.

Det är uppenbart att statliga underrättelsetjänster spanar på betydligt mer än sådant som kan betraktas som hot mot landets säkerhet. Och privata företag som Google gör ingen hemlighet av att de kartlägger människors privatliv.

Digital utveckling och skydd för personlig integritet måste gå hand i hand.