Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordmånga ville läsa om bomblarmet: ”Det känns tryggt att veta att vi har ett väl fungerande Örebro när kaos utbryter”

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

Larmet om en skarp sprängladdning på Norr i Örebro förra veckan gjorde att många sökte sig till NA för att få information. Aldrig tidigare har så många tagit del av vår rapportering kring en nyhetshändelse. Det visar än en gång att allmänhetens behov av information är enormt stort vid större nyheter. Vi ser också att många människor vill veta mer och bli uppdaterade när en viktig händelse pågår i flera timmar. Här spelade NA en avgörande roll förra veckan.

Det var tidig eftermiddag när polisen fick larmet om att personer betedde sig märkligt på en adress på Norr i Örebro. När polisen kom till platsen kunde de gripa fyra män i åldern 20-35 år. Samtidigt hittades sprängladdningen. Nationella bombskyddet i Stockholm kallades till platsen samtidigt som ett stort område spärrades av. Polisen valde då att evakuera barn i en förskola i närheten samt boende i området. Ett stort antal människor fick heller inte lämna sina bostäder. NA sände tv direkt från området och vi informerade hela tiden om vad som hände. Polisen gick även ut med uppmaningar till allmänheten via NA efter att vi berättat att vissa klivit under avspärrningsbanden.

Vid 20.30-tiden hade sprängladdningen omhändertagits och de boende kunde återvända till sina hem. Då hade NA gjort tio publiceringar om händelsen och sänt direkt i flera timmar. I efterhand kan vi se att våra artiklar visats över 195 000 gånger. Polisen kunde dagen efter berätta på en presskonferens att det var en riktig sprängladdning och att deras ingripande med stor sannolikhet hade avstyrt en explosion och därmed räddat liv. Det är ovanligt att polisen förhindrar sprängningar i Sverige. Därför måste förra veckans polisinsats betraktas som unik. Inte minst då fyra misstänkta kunde gripas, anhållas och senare häktas. De är nu misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Ett kvitto på att krisorganisationen fungerar.

Det var mycket som fungerade bra i Örebro i samband med den här händelsen. Snabb samverkan mellan polisen, kommun och andra myndigheter. Ett kvitto på att krisorganisationen fungerar. Många är också tacksamma för allas insatser under händelsen. Så här skrev en läsare till NA dagen efter händelsen.

”God morgon! Mitt namn är Inga-Lill och är en av de boende på Höglundagatan, Pettersberg på Norr. Först vill jag tacka NA för en superrapportering under gårdagens hot. Sedan vill jag att ni ger en eloge till poliser, personal i kristeamet och till samordnare. David som tog hand om oss på OP-skolan. Kristeamet och David ringde upp mig när jag kunde återvända till min lägenhet. Det känns tryggt att veta att vi har ett väl fungerande Örebro när kaos utbryter.”

Det är oerhört viktigt att det finns en stark trygghetskänsla i en stad.

David heter Sundberg i efternamn och NA gjorde givetvis en intervju med honom dagen efter. Jag tror att många känner som Inga-Lill i Örebro. Det är oerhört viktigt att det finns en stark trygghetskänsla i en stad. En känsla som människor kan bära med sig i vardagen och som återuppväcks när en ny kris står för dörren. Att samhället finns där när behovet är som störst.