Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordstort startfält

Dammet ryker och bilmotorerna vrålar. Tävlingsbanan är slingrande med korta raksträckor för att folkracebilarna inte ska köra fortare än 80 kilometer i timmen.
– De får inte trimma bilarna mer för då får vi bygga om banan, skojar Lars Elofsson, tävlingsledare.

Annons

I går arrangerade Laxå motorklubb den första deltävlingen av tre i folkracetävlingen Venacupen.

– I år har vi ett jättestartfält. 153 stycken åker, vi brukar ligga runt 120, säger Lars Elofsson, tävlingsledare och ordförande i Laxå motorklubb.

Populär bana

Det stora intresset kan bero på att fem andra tävlingar runt om har ställt in, berättar Lars. Detta i kombination med att Laxås motorbana är populär. Åkarna kom bland annat ifrån Kopparberg, Karlstad, Eskilstuna, Valdemarsvik och Idre.

– Vi har många nya åkare från Södermanland som inte varit hos oss förut. Det är skoj med nytt folk, säger Lars.

Varje åkare kör tre omgångar, eller heat som det heter inom folkrace. Varje heat består av tre varv på den 754 meter långa banan, berättar Lars.

– Det är sex åkare som startar samtidigt i varje heat. Det gäller att samla på sig så många poäng som möjligt för att komma till final.

Ombyggda bilar

Folkracebilarna är gamla bilar som är ombyggda. All inredning plockas ur och ersätts med en stol med sexpunktsbälte och en säkerhetsbur, en så kallad båge, berättar Lars. Föraren har på sig en särskild tävlingsutrustning och hjälm.

– Man måste ha flamsäkra grejer om det börjar brinna, men det händer inte så ofta.

Många av förarna gillar rally men tycker att det är för dyrt att köra rally och rallycross, berättar Lars.

– Detta är billigare med enklare bilar.

Kan tävla från 15 år

Från året man fyller 15 år är det tillåtet att tävla i folk-race. Bröderna Marcus och Linus Olsson från Askersund är 17 och 15 år gamla

De berättar att de började tävla eftersom deras pappa har kört folkrace tidigare. Nu har bröderna två bilar var samt en femte folkrace-bil gemensamt i familjen.

Lite av tjusningen med att köra folkrace är just att få köra bil, berättar de – killarna är ju än så länge för unga för körkort. I framtiden kanske det blir rally eller rallycross i stället.

Venacupen har körts i fem år. Lördagens tävling var den första av årets tre deltävlingar. I augusti är del två – som pågår under två dagar – och i september den tredje och sista deltävlingen.