Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Renare luft ger fläckar på taket

Svar

... till Caj Forsström gällande insändaren ”Är det någon fara på taket?”, NA 24 juli.

I insändaren framgår bland annat att betongpannor på hustaken i Björkhaga (Örebro) under senare år fått vita fläckar och Caj undrar om det beror på nedfall av luftutsläpp av något slag. Luftföroreningarna och dess nedfall har minskat successivt sedan början av 1990-talet och det har blivit en renare luftmiljö. Detta har medfört att lavar och alger inte längre påverkas negativt, det vill säga de har lättare att växa, än före 1990-talet då försurande nedfall hämmade tillväxten av lavar och alger på takpannor.

Att luftföroreningarna och dess nedfall minskat sedan början av 1990-talet beror bland annat på bättre reningsteknik, att man nu använder lågsvavlig (mindre försurade) fossila bränslen med mera. Dessutom medförde Berlinmurens fall att flera olönsamma industrier med förorenade luftutsläpp (som medförde våt- och torrdeposition över södra och mellersta Sverige) minskade drastiskt i det gamla östblocket stängdes.

När det gäller ”vita fläckar” på takpannor så är det numera naturligt att de finns. Det finns säkert många firmor som kan ge svar på åtgärder för att rengöra takpannor eller om de behöver bytas.

Pelle Grahn

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel