Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Renées dröm: Att bygga sitt eget hus

Renée Dahlberg behövde ett hus.
Varför inte bygga ett själv, tänkte hon.Och satte i gång.

Nu är husets yttre så gott som färdigt och Renée är i full färd med att snickra på insidan.

På gårdsplanen utanför Renée Dahlbergs blivande hem och hus står ett stort grått tält. Där har hon några av de maskiner hon behöver för att förverkliga sin dröm om ett egenhändigt byggt hus. Bland annat två stora sågar.

– Bra redskap är viktig, och som tur är hade jag många sedan tidigare för jag har varit med och renoverat två hus tidigare.

Det kanske förklarar hur hon kunde ge sig in i detta projekt.

– Att bygga ett lösvirkeshus från grunden är en gammal dröm som jag nu förverkligar, konstaterar hon lugnt.

Att det blev just utanför Glanshammar som huset byggdes beror på att hennes mamma bodde där.

– Mamma hade två tomter och jag köpte den ena, säger Renée.

Borde ha rivit?På tomten stod en liten sommarstuga. Den började hon med att renovera från grunden. Rev ur allt intill stommen och byggde upp huset igen. Kostnad: Cirka 100 000.

– Så här i efterhand kanske det hade varit klokare att riva den gamla stugan och bygga ett lite större nytt hus i stället. Men nu är det gjort och jag har lärt mig en hel del på köpet.

Den lilla sommarstugan på cirka 30 kvadrat har fått ett nytt ekgolv och snygga, blommiga Josef Frank-tapeter. Stugan är belamrad med grejer för Renée har ju det mesta av sitt bohag här inne.

Under tiden som sommarstugan renoverades bodde hon i sin husvagn. En praktiskt lösning med nära till bygget. Husvagnen fungerar fortfarande som bostad för övrigt även om det nu går att sova i lillstugan. Ett provisoriskt kök står uppställt i nybygget ungefär på den plats där det nya, fina köket så småningom ska inredas.

När blir det?

– Svårt att säga. Jag har aldrig byggt något helt hus förut och det får ta den tid det tar. Kanske kan jag flytta in till nästa sommar.

Nybygget startade förra hösten med att Renée fick hjälp med att gjuta plattan som huset ska stå på och det nya avloppet.

Har du behövt hjälp med något mer?

– Ja, att resa takstolarna. Det var för tungt att klara av själv. Men annars har jag gjort allt själv. Ibland har mamma och hennes gubbe kommit och hjälpt mig då jag behövt hjälp att hålla och spika samtidigt.

För mycket spikande har det blivit. Renée har en tryckluftsdriven spikpistol, men använder nästan hellre hammare.

– Ju, mer man spikar desto skickligare blir man på det. Värst är att spika i gammalt trä, för det är så hårt. Men jag har fått bra armmuskler på kuppen.

Har bygget gått enligt planerna?

– Nja, saker jag gruvat mig mycket för har gått lättare än jag trott. Och saker jag trott skulle vara enkla har hakat upp sig ordentligt.

– Och så blev jag ju av med halva höger tumme då jag hjälpte till att lasta av en häst så då avstannade bygget några månader.

Vad säger din omgivning om att du bygger ditt eget hus?

– Det blir ju mer ståhej därför att jag är kvinna och många tycker att jag är väldigt duktig. Alternativt tokig. Men för mig är det inte konstigare att snickra än att göra något annat. Jag gillar att jobba praktiskt.

All Renées fritid har gått åt till husbyggande de senaste åren och hon kallar sig socialt tråkig. När NA är på besök har hon tagit en semestervecka för att komma en bra bit vidare inomhus. Hela taket ska isoleras och sedan ska Renée spika innertak.

Hur vet du hur du ska gå till väga?

– Det mesta finns att läsa sig till på internet, säger Renée som läst sig till både hur man byter fönster och reglar upp väggar på nätet.

Fasaden är i det närmaste klar med det fattas lister lite här och var och bygget pågår på flera fronter samtidigt.

– Jag byter arbetsuppgift när virket tar slut eller då jag tröttnar på ett moment, säger Renée som ju är sin egen byggboss och bestämmer hur och när saker ska göras.

Inuti nybygget står en hel del av det material som snart ska kom till användning. Bland annat ett par pardörrar som ska sitta mellan nya huset och det mellanrum som ska bli vinterträdgård. Både dörrarna och fönstren i vinterträdgården är köpa på Blocket.

– Så därför får jag flytta en väggregel, visar Renée.

Inuti nybygget ska det bli kök och vardagsrum i ett, badrum och ett sovrum. Lillstugan kommer att bli gästrum.

– Jag får nog ta hjälp med badrummet. Det lutar i alla fall åt det även om jag spräcker budgeten, säger Renée som hade avsatt 750 000 kronor till sitt hus och för noggrann kassabok över alla byggutgifter.

– Enbart avloppet och plattan gick på 250 000 kronor och då hade bygget inte ens startat!

Vad behöver man för egenskaper för att ge sig på att snickra ett eget hus?– Man måste vara envis och tro på sig själv. Så är det bra om man är duktig på problemlösning och på att klura ut saker. För det behövs, säger husbyggaren Renée Dahlberg.

Renées tips på bra byggsajter:

byggbeskrivningar.se

byggstommar.se

byggahus.se

byggportalen.se

viivilla.se

byggmax.com