Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rent vatten i Vättern är en riksfråga

Annons

Vätterns framtid är en riksfråga. I dag är det cirka en kvarts miljon människor som får sitt dricksvatten från Vättern. Fem kommuner i Örebro län planerar att i framtiden ta sitt dricksvatten från Vättern. Det är kommunerna i Lekeberg, Laxå, Hallsberg och Örebro som nu bildat ett bolag för detta ändamål: Vätternvatten AB.

Om havsnivån stiger och ger upphov till saltvattenintrång i Mälaren, som i dagsläget är dricksvattentäkt för i princip hela Mälardalen, så kan det bli så att de också i framtiden kommer att ta sitt vatten från Vättern.

Det kan bli så att alla riksdagsledamöter i framtiden får dricka Vättern-vatten när de är i Stockholm. Och detta gäller även kungahuset ...

Vättern är blå och det påminner oss om att den står för den ”blåa oljan”, en guldgruva i framtiden med det behov av dricksvatten, som då kommer att finnas.

Det finns därför synnerligen starka skäl för att Vättern ska bli ett överordnat riksintresse. Det borde ligga i regeringens eget intresse att föreslå riksdagen besluta om detta så snart som möjligt.

Det kan bli så att alla riksdagsledamöter i framtiden får dricka Vättern-vatten när de är i Stockholm. Och detta gäller även kungahuset och naturligtvis alla andra i Stockholms innerstad (som normalt sett brukar räknas ingå i Mälardalen i detta sammanhang).

Vätterns framtid är barnens framtid. Som det är i dag har Minerallagen och Försvarsmaktens intresse företräde.

Vi behöver alla vatten. Utan vatten överlever vi inte och det gå inte att leva ett gott liv. Därför bör detta bli ett ärende i Riksdagshuset, så snart som möjligt.

Vätterns framtid är barnens framtid. Som det är i dag har Minerallagen och Försvarsmaktens intresse företräde. Utan dricksvatten till en stor del av Sveriges folk, så kommer Sverige att sluta att fungera.

Jag säger nej till en gruva i Norra Kärr. Ett ja till en gruva i Norra Kärr är att riskera Vätterns och Sommens framtid. Det kan bli negativa följdverkningar vid normal gruvdrift. När det som kan hända, händer: en gruvkatastrof, så kan det få förödande konsekvenser för Vättern och Sommen.

Försvarets skjutövningar ovanför Vättern ska upphöra. Flytta dem till Älvdalens skjutfält.

Jag förväntar mig nu att miljöministern Isabella Lövin (MP) tar initiativet i denna fråga. Vätterns framtid bör bli en fråga på dagordningen hos regeringen tidig höst och det bör komma ett förslag till riksdagen, så snabbt som möjligt.

Det är bråttom om vi ska rädda Vättern. Vi har inte tid att vänta.

Vivert Johansson

Fritidsfiskare i Vättern

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel