Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik  på debattartikel i NA tisdag 30 juni: Dammen del av unikt kulturarv – Jerle stad

Argumenten i debattartikeln om dammanläggningen i Jerle ställer jag mig helt bakom. Men det är ännu ett inlägg som inte med ett ord berör det argument som bör vara det centrala och ytterst avgörande.

Det historiska värdet av den järnframställningsverksamhet som bedrivits längs Järleån och runt Jerle kvarn är i hösta grad bevarandevärt. Men minnen av detta slag är det som utmärker ”Järnbäraland” och finns på många ställen i Bergslagen. Det kulturhistoriska värde som berör just denna dammanläggning är att den ingår i ett kulturarv som är unikt, inte endast för Örebro län utan för hela vårt land; nämligen Jerle stad.

Det var denna hamnanläggning som var skälet till att under drottning Kristinas tid utfärdades stadsprivilegier för denna plats där en residensstad skulle anläggas i ett nybildat län med egen landshövding, kungsgård och domkyrka

Det är alltså omedelbart nedanför denna damm som den betydande utskeppningshamnen för Bergslagens malm skulle anläggas. Och det var denna hamnanläggning som var skälet till att under drottning Kristinas tid utfärdades stadsprivilegier för denna plats där en residensstad skulle anläggas i ett nybildat län med egen landshövding, kungsgård och domkyrka.

Det som dessutom gör Jerle stad kulturhistoriskt unik i Sverige är att det i dag är vår enda stad! Till skillnad från alla andra städer i landet, som numera ”bara” är kommuner, är Jerle stad den enda i landet som har kvar sina ännu gällande stadsrättigheter.

Förutom att Jerle stad är ett fysiskt kulturminne är det också vad man i dag kallar ett immateriellt kulturminne. Jerle är nämligen en i högsta grad levande stad, även om det något begränsade invånarantalet innebär vissa svårigheter att fylla stadsfullmäktige med tillräckligt många ledamöter! Dammen i Jerle är alltså inte bara en av de många minnena från järnframställningsepoken i Bergslagen utan en del av ett för vårt land unikt kulturarv.

Carl Anders Lindstén

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel