Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reporter tvingades radera bild: "Ingen ska lägga sig i vårt arbete"

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

Det är tragiskt att behöva skriva att en journalist återigen har hotats och dessutom tvingats att radera bilder.  Det är bedrövligt att det sker. I Sverige kan vi som jobbar inom media hämta in information, bilder och filmer var som helst i samhället. Det kan vi göra med stöd av grundlagen. Vi har också rätt att publicera det vi tycker är relevant att berätta för våra läsare. Det är grunden för fri och oberoende journalistik. Det är inget någon ska lägga sig i. Tyvärr finns det ibland en okunskap för vad som gäller. Både bland dem vi granskar och personer som ska upprätthålla demokratin.

Hotet mot en reporter på Gefle Dagblad, som ingår i Mittmedia som också äger NA, uttalades i samband med en granskning av Nya Kastets skola i Gävle. Tidningen har berättat om att undervisningen är bristfällig och att eleverna kränks och isoleras från det svenska samhället.  Granskningen har också visat att friskolan har starka band med moskén i Gävle, som praktiserar den mest extrema tolkningen av islam, salafismen. Bland annat har företrädare för moskén hyllat terrororganisationer.

Det var när reportern skulle konfrontera en av huvudmännen till skolan som hotet uttalades. Efter att reportern tagit en bild av mannen krävde han att bilder skulle raderas. Reportern upplevde situationen så hotfull att han kände sig tvingad att radera bilder på plats på skolan. Tillbaka på redaktionen kunde bilderna återskapas och senare publiceras. Händelsen är polisanmäld och har fått flera företrädare för medier att protestera mot det inträffade. Bland annat har kulturminister Amanda Lind sagt att hot mot journalister riskerar att hämma det fria ordet.

Det finns också en omvänd problematik som bygger på okunskap.

NA råkade ut för en liknande händelse för några år sedan när en fotbollshuligan höll fast en av våra fotografer och tvingade honom att radera bilder i sin kamera. NA anmälde mannen som åtalades och senare dömdes i tingsrätten. Det är bra men det är tyvärr sällsynt med fällande domar i de här fallen. Det är inte bara vid tuffa granskningar som det görs försök att hindra oss från att göra vårt jobb. Det finns också en omvänd problematik som bygger på okunskap. Det senaste året har NA råkat ut för flera fall där myndighetspersoner försökt att stoppa oss i vårt arbete. Två reportrar har till exempel blivit tillsagda av poliser att inte fotografera på allmän plats. Inte ens när reportrarna påtalat att de är journalister har det hjälpt. NA har protesterat till polisledningen som bett om ursäkt och vidtagit åtgärder.

Utan lokala medier skulle mycket skit inte komma upp till ytan.

Vi måste vara rädda om det demokratiska system vi har i Sverige. Med en fri och oberoende press kan missförhållanden i samhället avslöjas. Utan lokala medier skulle mycket skit inte komma upp till ytan.  Det skulle bli fritt fram för odemokratiska krafter att söndra. Det här har vi sett exempel på i flera europeiska länder där mediernas frihet har inskränkts allt mer de senaste åren. En stor majoritet av svenska folket vill inte ha den utvecklingen. Därför är det viktigt att hela tiden motverka alla försök att tysta medierna.