Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reportrar på spaning i världen runt omkring

De ser, lyssnar och smakar på verkligheten ur sitt perspektiv. De berättar om det som händer i bild, ord och ton. De gör tidning och radio som kanske kan vidga perspektiven för oss som nu läser dessa rader.

Annons
Reportrar. Från vänster Frida Falkenström, Emil Kaufeldt, Josefin Larsson, Anna Persson, Tommy Svensson, Evelina Olsson, Anna Andersson och David Karlsson. Foto: Anders Erkman

Stadsliv kommer till redaktionen på Studieförbundet Vuxenskolans projekt Kulturcollege på Fabriksgatan i Örebro. Åtta elever med funktionshinder talar om vad de har gjort och vad de ska göra.

Deras lärare Bo Saf, Karin Olsén, Susanna Jordan och Frida Olsson arbetar efter en pedagogik som kallas redaktionspedagogik. För att lära sig saker jobbar de undersökande så som journalister på tidning eller radio.

– Vi har läst på och gjort frågor och sedan har vi intervjuat olika människor. Vi har också haft faktakollar så vi vet att det blir rätt, säger Frida Falkenström, elev på Kulturcollege.

Vad har ni fotograferat och skrivit om?

– Vi har skrivit om de studiebesök vi varit på. Där har vi också intervjuat och fotat allt och alla runt omkring.

Eleverna har speciella ”spaningsdagar” då de på olika sätt utforskar Örebro med omnejd och även Bergslagen.

– Vi har bland annat varit på Skid-SM och Arbetsförmedlingen.

Hur är det att intervjua?

– Övning ger färdighet. I början var jag lite osäker, men ju fler frågor jag ställde desto lättare gick det, säger Tommy Svensson, en av eleverna.

Inspelning. Emil Kaufeldt, Anna Persson, Tommy Olsson, Bo Saf, Anna Andersson och Josefin Larsson.
Kreativitet. Från vänster Tommy Svensson, Susanna Jordan och Evelina Olsson.
Annons