Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Republikaner i Örebro rasar mot Westlingbuss

Republikanska föreningen i Örebro gillar inte att prins Daniel Westlings namn ska pryda en stadsbuss.
– Vad har han uträttat för staden? säger John Johansson.

På onsdagen avslöjades 46 kända örebroare som ska få sina namn skrivna på stadsbussarna. Fotbollstränaren Pia Sundhage och regissören Josef Fares är två av dem. Även prins Daniel Westling som bodde i Brickebacken under sina första månader i livet ska få sitt namn präntat på en av de lila bussarna.

– Han må vara född i Örebro, men vad han uträttat är inte tillräckligt för att namnge en buss, säger John Johansson, talesperson för Republikanska föreningen i Örebro.

Ensidigt

Föreningen anser att Örebro kommun väljer att hylla monarkin på ett ensidigt sätt, och nämner Bernadotte-jubileet för två år sedan och kärleksstigen som kungaparet fick i bröllopspresent som två exempel.

– Sverige förtjänar ett demokratiskt statsskick och det borde Örebro kommun uppmärksamma, säger John Johansson.

Socialdemokrat

John Johansson är även socialdemokratisk politiker i Örebro, men han betonar att han i det här ärendet uttalar sig för Republikanska föreningen.

– Det känns som att Örebro försöker glida på någon kunglig glans, det är bättre att utse någon person som är bättre passad än Westling. Det finns många duktiga musiker och idrottare som inte kommit med nu, säger han.

Förslag

De nya namnen på bussarna är än så länge ett förslag. På tisdag nästa vecka ska politikerna i programnämnd samhällsbyggnad ta det slutgiltiga beslutet.