Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reservera det antibiotikafria viltköttet för människan

Laxå Faktumet att penicillin används som ett tillväxtmedel vid köttproduktion, kommer dessvärre i förlängningen framåt i tiden att få effekten att bakteriestammar kommer att bli resistenta mot penicillin. Med stor sannolikhet kommer detta faktum att drabba människorna med dödlighet i betydlig högre grad än vad covid-19 har gjort och kommer att göra.

När det gäller att använda penicillin så bör det endast användas hos människor och djur då det är nödvändigt. I denna kamp att få fram kött som är framtagit utan penicillin, är det värt att notera att viltkött i princip inte är med och förorsakar att vi får fram kött som producerats med tillskott av antibiotika, vilket gör att vi bör premiera att viltköttet inte blir mat åt stora rovdjursstammar. Med andra ord att rovdjuren hålls kort, vilket i denna kamp inte är tillräckligt utan vi måste också lära oss att äta vegetariska produkter som ger oss ett protein tillskott.

Observera att detta spörsmål inte endast är en nationell fråga, utan detta bör ingå i internationellt arbete om vi inte skall förstöra effekten av penicillin. I det är du en kugge av många, som bör vara med och kämpa för att penicillinet skall få bibehålla sin förmåga att verka mot diverse bakterier vid sjukdom. Denna kamp måste börja nu om det skall gå att rädda penicillinets egenskaper att verka mot hemska bakterier och du är en av dem som kan vara passiv eller försöka verka till det bästa i detta.

Anders L. Larsson

Laxå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel