Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fullare flygplatser

Världens flygplatser får allt mer att göra när flygresorna blir fler. Den mest trafikerade ligger i USA. Men Dubai klättrar snabbt på listorna. 

Annons
Världens mest trafikerade flygplats ligger i USA.

Den som inte gillar att trängas på flygplatsen ska kanske hålla sig borta från Hartsfield-Jackson Atlanta internationella flygplats, i USA. Det är nämligen flygplatsen med mest trafik i världen. 94,4 miljoner passagerare reste härifrån under 2013, enligt Airport Council International, ACI. Den internationella flygplatsorganisationen har utsett de mest trafikerade flygplatserna i världen. Beijing Capital internationella flygplats kommer tvåa med 83,7 miljoner passagerare. Heathrow i London hamnar på tredje plats med 72,4 miljoner passagerare, vilket är en ökning med 3,3 procent.

Enligt ACI har passagerartrafiken fortsatt att växa, trots ekonomiska svårigheter i världen, och under 2013 reste cirka 6,3 miljarder människor. Det är 4,6 procent fler än året innan.

-Det här är ett enormt kliv för flygplatsbranschen, och nu under 2014 när vi hedrar det kommersiella flygets hundraåriga jubileum, säger Angela Gittens, ACI:s generaldirektör.

Dubai lockar fler

Tokyos internationella flygplats, Chicago O'Hare och Los Angeles internationella flygplats ligger också i toppen. Men den största uppstickaren är flygplatsen i Dubai, som klättrade tre placeringar och nu hamnar på sjunde plats. Man har 66,4 miljoner passagerare om året vilket är en ökning med 15 procent.

Emiratet Dubai har som ambition att locka 20 miljoner turister per år, tills år 2020.

Rapporten bygger på information från sammanlagt 2 000 flygplatser i 160 länder.

Mer läsning

Annons