Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt viktigare med hållbar turism

Den internationella turismen fortsätter att växa. På många håll är det en källa till utveckling. Men branschen står inför flera stora utmaningar om resandet ska gynna hela världen.

Annons
Handla lokalt och välja lokala hotell - så reser du schystare.

Antalet turister i världen fortsätter att öka med stormsteg. 22 miljoner fler reste under den första halvan av 2014, jämfört med förra året. Det är en ökning på 4,6 procent, enligt den senaste rapporten från UNWTO:s världsturismbarometer.

-Resultaten visar att turismen konsoliderar de senaste årens positiva resultat, vilket bidrar till utveckling och ekonomiska möjligheter världen över, säger UNWTO:s generalsekreterare Taleb Rifai.

Mest växer Nordamerika - med Mexiko i spetsen - Central- och Sydamerika samt Karibien. Europa, som är den mest besökta regionen i världen, fortsatte också att locka fler, antalet turister ökade här med fem procent.

-Ingen tror att folk kommer att sluta resa, tvärtom. Det finns massor av positiva saker med en ökad turism, det skapar mängder av jobb och stort exportvärde för framför allt utvecklingsländer, säger Helena Myrman, projektledare vid nätverket Schyst Resande.

Kraven ökar

Men att vi blir allt fler turister ställer också högre krav på industrin. Helena Myrman menar att vi också måste våga se problemen.

-Turismen innebär i många fall till exempel vattenbrist, nedskräpning och folk som förlorar land och sina traditionella näringar, säger hon, och exemplifierar med Thailand och Burma där många i lokalbefolkningen blivit av med mark för att hotell vill bygga där de bor.

Men i grunden är turismen beroende av en hållbar utveckling, eftersom folk slutar åka till platser som är överexploaterade och där naturen tar stryk.

-Resebranschen måste inse att de har ett ansvar för en hållbar utveckling, och att de är tvungna att se till att mänskliga rättigheter inte kränks i och på grund av deras verksamhet, säger Helena Myrman.

Konsumentens ansvar

De tre största charterföretagen använder i dag certifieringssystemet Travelife för att kontrollera hotell när det gäller miljö och sociala villkor. Men det kan vara svårt att genomföra kontroller på ett tillfredsställande sätt. Särskilt när det handlar om människors arbetsvillkor. Många har löner som de knappt överlever på, och de vågar varken protestera eller ansluta sig till facket.

-Den utbredda rädslan är ett stort problem i kampen för arbetares rättigheter. Den som klagar på villkoren riskerar att förlora jobbet. Här har facket en mycket viktig roll.

Det är dessutom bara några procent av hotellen i utbudet som är certifierade och Helena Myrman menar att det måste bli lättare för konsumenten att välja hotell med anständiga arbetsvillkor och ett aktivt miljöarbete.

-Ett större utbud av hållbara hotell, lättillgänglig information och ett enkelt bokningsurval är ett viktigt steg mot en hållbar turism, säger Helena Myrman.

Så reser du schystare

+Våga fråga och ställa krav som resekonsument.

+Välj det lokalägda hotellet eller restaurangen, så att pengarna stannar i landet. Köp lokalproducerad mat och dryck.

+Var sparsam med el och vatten. Ta en kort dusch. Undvik golf och stora pooler i länder med vattenbrist.

+Flyg mer sällan och stanna i stället borta längre. Välj tåget när du kan.

+Välj organisationer som satsar på ekoturism.

+Visa respekt för boende och anställda på resmålet.

+Var uppmärksam och agera mot sexturism.

Källa: Schyst resande

Fakta

+Resandet till Afrika växte med tre procent under första halvan av 2014, men väntas nu minska på grund av rädsla för smittan ebola. Även resandet till mellanöstern rapporteras ha gått ned.

+ I Europa är det särskilt Nordeuropa och södra Medelhavet som står för ökningen av turister.

+Travelife är en certifiering som utarbetats av reseindustrin och som syftar till att förbättra både miljömässiga och sociala förbättringar. Fritidsresor använder sig också av miljöcertifieringen ISO 14001.

Källa: UNWTO, Schyst resande

Mer läsning

Annons