Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilvägen genom Islands natur

Glaciärer, vattenfall och vulkansjöar - Islands storslagna och dramatiska natur ger hisnande upplevelser.

Annons
Islands vackra landskap upplever man bäst om man bilar. Här en kyrka nordväst om staden Borgane.

Bästa sättet att få ut det mesta av resan på den vulkaniska ön är att bila.

Det isländska landskapet ger ett kargt intryck. De stora, gropiga och mörka lavastenarna utkastade i naturen skapar känslan av att befinna sig i ett månlandskap. Visst finns det växtlighet, men den är sparsam.

Den karga naturen för tankarna till grymheten i de gamla isländska sagorna.

Ön är stor, nästan en fjärdedel av Sveriges yta, men väldigt glest befolkad.

På landsbygden är det långt mellan gårdarna. Ibland tar det flera mil innan nästa bebodda hus dyker upp. Intill gårdarna går fritt betande får, islandshästar och kor. Ibland ser man en liten kyrka.

Inget för fartdårar

Efter finanskrisen 2008 satsar de isländska myndigheterna på turismen, som är en viktig inkomstkälla. Uppmärksamheten kring bankkraschen och vulkanutbrotten i glaciären Eyafjallajökull 2010 och nu Bardarbunga kan rentav ha väckt människors intresse för ön.

För att se Islands mest intressanta naturvyer är det smartast att hyra bil. Alternativet är åka på guidade buss- eller båtturer till bestämda platser. Runt ön löper en huvudväg, men inlandet är med sina småvägar mer svårtillgängligt.

Tänk också på att isländska vägar inte är gjorda för fortkörning. Bilföraren bör utrusta sig med tid och tålamod. Topphastigheten är 90 kilometer och trafikförseelser kan ge dryga böter under turistsäsongen. På grusvägarna är kanterna inte tydligt synliga och det är lätt att få stenskott.

Gör dagsutflykter

För förstagångsbesökaren är huvudstaden Reykjavik en bra utgångspunkt för dagsutflykter framför allt på den västra sidan av ön. Där finns gott om logi i olika prisklasser. I staden finns också många matställen av skilda slag. Passa på att äta lunch på någon enkel servering i hamnen. Du kommer garanterat att bli nöjd med måltiden lagad av nyfångad fisk eller skaldjur. Det isländska köket har också goda lammrätter på menyn.

Från Reykjavik är Blå lagunen ett populärt utflyktsmål både för islänningar och turister. Den jättelika utomhuspoolen har 37-gradigt vatten och omringas av stora stenbumlingar av lava.

Det är skönt att ligga i det uppvärmda vattnet, i synnerhet när vinden fläktar.

Här skipades rätt

Tingvellir nationalpark, där alltinget med lagstiftande och dömande makt bildades år 930, är också väl värd ett besök. Landets riksdag heter alltjämt alltinget och betraktas som världens äldsta parlament. I nationalparken finns vandringsleder och informationstavlor som ger bra inblick i den historiska utvecklingen. Det förekom, om än inte ofta, att människor dömdes till döden här. Avrättningen skulle ske genom dränkning och lämpligt nog finns ett vattendrag som brottslingen kunde kastas ned i.

Skandinaver koloniserade ön åren 870-930. I dag månar många islänningar om kontakten med övriga Norden och talar "skandinaviska" - Island har under historien tillhört både Norge och Danmark.

Aktiv gejser

Vik gärna en dag åt Geysirområdet och lite längre bort det mäktiga vattenfallet Gullfoss i floden Hvitá.

Gamla Geysir, som fick ge namn åt alla världens gejsrar, orkar inte vara så aktiv längre utan bubblar bara till lite grann sporadiskt. I stället är det Strokkur som bjuder på underhållningen. Till åskådarnas stora förtjusning sprutar den ut höga plymer av 100-gradigt vatten med jämna mellanrum.

Glaciären Eyafjallajökull väcker förstås fortfarande nyfikenhet. Vulkanen under istäcket spydde 2010 plötsligt ur sig rökmoln som stoppade flygtrafiken över Atlanten och i Europa under sex dagar.

I Seljalandsfoss störtar smältvattnet från glaciären ned med ett kraftigt dån. Det är faktiskt en häftigare upplevelse än själva glaciären. Vattenmassorna bildar en bäck i ängsmarken nedanför och bevattnar åkrar i närområdet.

Mättande kjötsupa

Vatnajökull längre österut är betydligt större. Under istäcket döljer sig vulkanen Bardarbunga, som förra månaden visade tecken på ökad seismisk aktivitet och tvingade myndigheterna att stänga nationalparken för allmänheten.

Om man blir hungrig under färden, så gör ett stopp på matserveringen vid macken i Selfoss. Den ser i förstone ut att bara ha snabbmat, men på en handskriven skylt tipsar personalen om hemlagad kjötsupa. Det är en stor portion med en fralla till. När man ätit sig mätt av soppan, som påminner om den mormor brukade laga, säger den vänliga servitrisen att man gärna får ta mer!

Det var för övrigt i dessa trakter som Gunnar av Lidarände i Njáls saga hade sin hemvist.

Under bilsemestrar händer det att man tröttnar på att åka bil. I det läget är räddningen att göra något annat - varför inte åka på valsafari eller ta en ridtur på islandshäst?

Vägskyltar längs med ödsliga vägar.
Vattnet är varmt och behagligt i Blå lagunen.

Fakta/Island

Allmänt

Island ligger i Atlanten strax under polcirkeln öster om Grönland. Ön är 103 000 kvadratkilometer till ytan men har bara cirka 320 000 invånare. I Reykjavik bor drygt 205 000 av dem.

Tidsskillnaden är två timmar efter Sverige sommartid, en timme vintertid.

Säsong

Turistsäsongen är koncentrerad till sommarmånaderna och då blir det mer trafik på de enfiliga vägarna. Temperaturen håller sig behagligt runt 20 grader och nederbörden är måttlig.

Redan från mitten av april och ända in i oktober är det relativt varmt, även om vädret då kan vara nyckfullt. Under en och samma dag kan det vara sol, regn, blåst och dimma. Men biltrafiken är betydligt glesare och priserna är billigare. Det är också längre ljust på kvällarna än hemma.

Valuta

Ta med dig en stor portmonnä - för 100 svenska kronor får du 1 650 isländska kronor.

Resa

Direktflyg från Stockholm till Keflavik tar drygt tre timmar. Flyg med mellanlandning tar upp till sex timmar. Priser från cirka 3 000 kronor och uppåt.

Bil kan man hämta ut på flygplatsen. Där går det också att hyra gps och bilbarnstol.

Vid de flesta mackar går det att betala med Visa- eller Mastercard. Men håll koll på mätaren - den kan vara långt mellan mackarna utanför tätorterna. Från Keflavik till Reykjavik är det cirka fem mil.

Missa inte

Hamborgarafabrikkin i Reykjavik är musikern Eric Claptons stamställe när han besöker Island. Boka bord i förväg, annars får du vända i dörren.

Mer läsning

Annons