Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det unika viktigt i framtidens resor

Interaktiva hotell och allt kortare flygtider, så kan framtidens resande se ut enligt en ny rapport. Jakten på okända destinationer tar oss till havets botten, rymden och miljöhotade platser. Men det lokala blir också viktigare.

Annons
Bhutan spås bli ett globalt lyxresmål i framtiden. Helst vill vi se platser ingen annan sett, enligt en ny rapport.

Virtuella reskompisar och helt automatiserade flygplatser. Låter det långsökt? Inte enligt en ny rapport från jämförelsesajten Skyscanner, som spår att vårt resande kommer förändras drastiskt fram till 2024. I tidigare delar har man redan målat upp hur flygplatser kommer att förvandlas till upplevelsecenter, och att mycket av betjäningen automatiseras i framtiden. Bland annat med hjälp av biometrisk scanning, ansiktsigenkänningsprogram och holografiska säkerhetsexperter.

Den tredje delen visar nu hur vår längtan efter orörda platser leder oss till både rymden och havets botten - en utveckling som redan påbörjats.

-Men det som påverkar gemene man mer är att rymdtekniken drastiskt kan minska flygtiderna. Snart kan det ta 2,5 timme mellan London och Sydney, säger Annica Jansson, företagets Nordenchef.

Slutna länder

Längtan efter det unika kommer också att leda oss till slutna länder som Nordkorea, Afghanistan och Iran. Man vill se platser som ingen annan har sett, och kunna skryta om det på sociala medier.

Även områden och djur som hotas av miljöförstörelse förvandlas till sevärdheter.

-Vi har pratat med folk som jobbar med att bevara arter och områden och de säger att turismen hjälper. Det skapar uppmärksamhet och engagemang, säger Annica Jansson.

Samtidigt blir genuina upplevelser viktigare. Fler vill hyra andra människors hem snarare än att ta in på hotell. Dessutom vill man träffa och gärna äta middag med lokalbefolkningen.

Fakta/Framtidens resande

+Skyscanners rapport har presenterats i tre delar och handlar om hur resandet förändras fram till 2024. Sammanlagt har 50 olika experter svarat på frågor, bland annat rymdforskare, framtidsanalytiker och personal på Microsoft.

+I tidigare delar har man förutspått fler intelligenta reseverktyg. Digitala resebyråer kommer också att personanpassa reseförslagen mer och erbjuda smakprov med hjälp av 3D-teknik.

+Platser och länder som förutspås växa är Botswana och Angola i Afrika. Libanon beräknas bli det nya Dubai och Bhutan tror man kommer att bli ett globalt lyxresmål. Djur vi vill se är bland annat isbjörnarna vid Arktis, vita tigrar och noshörningar som hotas av tjuvskytte i Afrika.

Mer läsning

Annons