Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djurplågeri vanligt på resan

Att simma med delfiner eller att rida på elefanter kan vara kul för turister - men inte för djuren. En ny kampanj uppmärksammar de former av djurplågeri som är vanliga under semesterresan.

Annons
Att rida på elefanter är en av de turistaktiviteter som är plågsam för djur, enligt World Animal Protection.

Att umgås med vilda djur är något många turister gör på resan. Men få är medvetna om hur den fotade tigern, eller delfinen i poolen egentligen mår. Enligt en ny undersökning av World Animal Protection svarar 48 procent av turisterna att de deltar i sådana aktiviteter för att de älskar djur.

"Just nu är tusentals turister ute och letar efter attraktioner med vilda djur, helt enkelt omedvetna om djurplågeriet som äger rum i det fördolda. Vad de inte vet är att "en gång i livet" för dem innebär ett livslångt lidande för djuren.", det säger Mike Baker, högsta chef för den organisation som nu driver kampanjen "Innan de bokar". Tanken är att turister ska få veta sanningen bakom de vilda djurens vardag.

Bryts ned

Att rida på en elefant kanske verkar harmlöst, men innebär ett djupt lidande för djuren. World Animal Protection har listat några av de värsta attraktionerna med vilda djur. Elefanterna som bär människor måste till exempel först brytas ned. De tas från sin mamma som små barn, varpå de utsätts för misshandel och svält. Rädslan för att bli slagna gör att de fogar sig i mötet med turisterna.

Undersökningen visar också att de flesta resenärer är mot att djur ska få lida för resenärers nöje, hela 85 procent av 13 000 respondenter håller med om det. Lika många tycker att djur hör hemma i det vilda.

FAKTA/Fyra aktiviteter där djuren far illa.

1. Fotografering med tigrar

Tama tigrar som fots med turister tas från sina mammor som små. De hålls i koppel, bor i små gallerburar och bestraffas hårt under träningen för att kontrollera dem.

2. Lejonvandringar

Turister betalar ofta för att få röra eller fotografera små lejonbarn. Men ungarna blir ofta mycket stressade av behandlingen. Många tappar sin päls. Och när de blir för stora drogas de eller misshandlas för att förbli kuvade.

3. Simma med delfiner

Delfiner simmar normalt upp till 100 mil per dygn. I fångenskap hålls de i små pooler med klor, som kan orsaka problem för deras ögon och hud. Delfiner i fångenskap kan få magsår, de får oftare sjukdomar och lever kortare än i det fria.

4. Dansande apor

Bara i Indonesien beräknas runt 3 000 makakungar tas från sina mammor varje år. Man lär dem att spela gitarr, att dansa eller att cykla - till ett högt pris för aporna. Bland annat får djuren gå med en kedja hårt om halsen. För att tvinga aporna att stå upp binder man deras händer och låter dem hänga i kedjan i timmar tills de ställer sig. (TT)

Källa: World Animal Protection

Mer läsning

Annons