Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ebola skrämmer safariresenärer

Sjukdomen ebola fortsätter att skrämma bort turister från Afrika. Hundratals safariarrangörer rapporterar om avbokade resor.

Annons
Utsikterna för turismen i Afrika var ljusa inför 2014, men ebolautbrottet gör att många turister undviker hela kontinenten.

Utsikterna för turismen i Afrika var ljusa inför år 2014, och man väntade sig rekordmånga internationella besök. Men utbrottet av sjukdomen ebola har drabbat hela kontinenten, med turister som ställer in planerade semestrar även i länder så långt bort som Sydafrika. Även den lukrativa safaribranschen rapporterar nu om sjunkande bokningar. Resesajten Safaribookings.com har genomfört en undersökning med 500 företag som anordnar safaris i kontinentens olika länder. Och hälften uppger att bokningarna har sjunkit, med 20 till 70 procent. Värst drabbat är östra Afrika, med Kenyas Masai Mara och Tanzanias Serengeti.

-De flesta inser inte hur stort Afrika är och att östra och södra Afrika ligger lika långt bort från sjukdomsområdet som Europa eller Sydamerika, säger Wouter Vergeer, sajtens grundare.

Hela kontinenten drabbas

Joao Oliveira, grundare till safariresebyrån It started in Africa väntade sig att 2014 skulle bli det mest lönsamma året hittills.

-I juli trodde vi att augusti skulle bli vår bästa månad någonsin och sedan utbröt paniken och augusti blev i stället vår värsta månad på två år. Det var likadant i september, säger han till CNN och menar att inga turister skulle ställa in resor till New York om något hemskt hände i Alaska.

Enligt The Africa Travel Association har hela kontinenten drabbats av ekonomiska förluster, inställda resor och negativa åsikter.

"Inverkan når långt bortom gränserna på de drabbade länderna. ATA uppmanar reseindustrin och alla resenärer att fortsätta vara försiktiga, men också att erkänna den afrikanska kontinentens enorma storlek och att fortsätta resa till länder där läget är säkert", skriver de till CNN.

Fakta

Mer än 4 500 tros ha dött i ebola och sammanlagt har nära 9 000 har smittats, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Värst drabbade är de västafrikanska länderna Guinea, Sierra Leone och Liberia.

Mer läsning

Annons