Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Film drar turister till Norge

Disney lockar folk att resa till Norge. Amerikanerna har fått upp ögonen för landet på grund av filmen "Frost".

Annons
Disney har inspirerats av det norska landskapet i skapandet av filmen ”Frost”

Fjordar, berg och gnistrande snövidder: landskapet i den populära tecknade filmen "Frost" utformades till stor del med Norge som modell. Och det har gett utslag på besökssiffrorna. 35 procent fler amerikaner har rest till Norge i sommar.

-Ökningen från USA är en kombination av bättre ekonomi, flera direkta flygrutter mellan USA och Norge och en ökad uppmärksamhet för Norge som semesterland till följd av "Frost", säger Per Arne Tuftin, vid Innovasjon Norge, till Aftonposten.

Norrskenet inspirerade

Även naturfenomenet norrskenet har en framträdande roll i filmen. Angående den norska inspirationen sade representanter för Disney:

- Norge erbjuder en estetik och kultur som vi inte jobbat med tidigare och vi tänkte att det vore fantastiskt att kunna blanda den dramatiska miljön, arkitekturen och traditionerna, säger art director Mike Giaimo i ett pressmeddelande.

Kläderna i filmen har också norsk inspiration, och bygger på den norska folkdräkten som kallas bunad. Men filmen har också en annan skandinavisk ingrediens, handlingen är inspirerad av HC Andersens saga "Snödrottningen".

Mer läsning

Annons