Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Franska pärlor på Rivieran

Få kustremsor kan stoltsera med så många resmål av rang. Längs
franska Rivieran ligger pärlorna uppradade: Nice, Cannes, St
Tropez, Antibes och storstaden Marseille. Och det är inte bara bad
som bjuds, utan också en hel del konst.

Annons
Hyr cykel på Pouqueolles, öarna utanför Hyères. Du kan hitta en egen badvik.

Havet glittrar, himlen är blå och på Nice strand fälls parasollen upp. Här börjar de flesta sin resa längs den franska kusten. Inte sällan med ett dopp. Men Nice har väldigt mycket mer. I tur och ordning kan man roa sig med följande: Strosa på torget Cours Saleya i Vieux Nice, en marknad med blommor, frukt och grönsaker. Därefter är det dags att ta en promenad uppför till vackra stadsdelen Cimiez, för att sedan gå inomhus (det kan bli väldigt varmt mitt på dagen). Nice riktigt stora behållning är nämligen konstmuseerna.

Matisse i Nice

Börja med Musée Matisse i Cimiez, gå sedan nedför den slingriga gatan och stanna på Musée Marc Chagall. Ta en fika i lilla serveringen i trädgården. Avsluta med Musée d'Art Contemporain. På samtliga tre museum finns konst i världsklass.

Avsluta sedan dagen på torget Cours Saleya igen. På kvällarna klär det om från marknad till stans bästa plats för mingel, kantad av barer och restauranger. Kvarteren runtomkring, gamla stan, är stadens vackraste.

Lugna Hyères

Resan går vidare, längs Rivieran ligger resmålen på rad, Antibes, Cannes och kändistäta St Tropez. Men vi tar oss längre västerut, till en stad få känner till: Hyères. Tänk bort trånga stränder, tät trafik och turistbutiker med badbollar. Tänk i stället ockragula hus, nötta fönsterluckor, trottoarserveringar med korgstolar och ett tempo som skruvats ned betydligt.

Detta var en gång rivierans första turistort men staden har nu hamnat lite i skymundan och blivit en plats för vila, kontemplation, långa middagar och ett och annat bad.

Författaren och reseskildraren Robert Louis Stevenson arbetade i Hyères 1886 med boken Kidnappad, och lär ha sagt att det är den enda plats han varit riktigt lycklig på.

Medeltida murar

I Hyères ligger inte stranden alldeles intill staden, man cyklar eller tar bussen några kilometer bort för sitt dopp. Det gör att staden får en annan prägel.

Hyères gör ingen stor sak av sina sevärdheter, trots de medeltida vackra byggnaderna.

- Du ser stan på en halvtimme, säger en ung man lite slött på Hyères lilla turistinformation.

Hyères stadskärna är uppbyggd på en sluttning. I Vieille Ville, gamla stan, står bouganvillan i full blom över de medeltida murarna, tvätt torkas på linor mellan husen, kullerstensgränderna är små och förvillande krångliga. Det är lätt att gå vilse och hamna på ett litet torg, i en återvändsgränd eller vid sneda trappor upp mot något som onekligen sticker ut - Villa Noailles, ett kubistiskt jättehus från 1920-talet av arkitekten Robert Mallet-Stevens. Huset används som konstcenter, trädgården strax utanför är strikt och kylig för att tiotalet meter senare explodera i en park med exotiska växter och dofter av jasmin och mimosa. Strax ovanför vilar stadens stolthet - Château d'Hyères. Från de gamla borgruinerna finns utsiktsplatser för att se den märkliga landmassa som formar Hyères likt en hammare som slår ut i Medelhavet.

Hamnliv i Marseille

Knappt tio mil längre västerut ligger Frankrikes andra största stad. Marseille. En väl bevarad hemlighet som förvånansvärt många missar. Stadens kärna är inte ett torg eller jättelik trafikplats. Marseilles hjärta heter Vieux Port (gamla hamnen). Masterna från över 3 000 båtar skapar en böljande ridå till det glittrande havet. I söder klänger det stora fortet Saint-Nicolas, magiskt upplyst på kvällen, och långt ut i vattnet anas Chateau d'If, där Greven av Monte Cristo satt fängslad. Högt upp på en kulle vakar den lilla basilikan Notre Dame de la Garde över staden där cirka 1,5 miljoner människor bor. Beskrivningen mångkulturell passar bra, här finns starka inslag av det nordafrikanska bland människor, mat och arkitektur.

Bad och museer

I Marseille finns också det märkliga Unité d'Habitation av Le Corbusier, det jättelika bostadshuset som mer eller mindre skulle fungera som en hel stad. Det ser trist ut på håll, men studera det noga, och gå innanför! Märkligt och imponerande, med snygga femtiotalsdetaljer. Marseille är även hemvist för Mac, ett modernt museum i fantastiska lokaler. Och för den som vill bada, finns ön Frioul strax utanför. Eller varför inte ta en tur lite längre bort längs kusten till vikar vars kristallklara vatten riktigt gnistrar. Som pärlor.

Vad står på menyn i dag? Lite chèvre?
Symbolen för Nice: Hotel Negresco, på Promenade des Anglais, ett saltstänk från havet.

Fakta/Franska Rivieran

Sträckan längs Medelhavet mellan Menton i öster och St Tropez iväster kallas Côte d'Azur, eller Franska Rivieran på svenska. Menäven resten av kusten brukar få hänga med i begreppet och ärspäckat av resmål. Här ligger kända städer som Nice, Cannes, StTropez, Antibes och även landets näst största stad, Marseille.

Valuta

1 euro = drygt nio kronor. Gott om uttagsautomater. Kreditkortfunkar överallt. Prisnivå som i Sverige, men något billigare pårestaurang.

Resa dit

Prisexempel tur och retur i juli till Nice: Från Stockholm runt 2000 kronor med bland annat Norwegian och Air France. Från Göteborgcirka 2 500 kronor med SAS och KLM, från Köpenhamn cirka 2 000kronor med Air France. Att flyga till Marseille från samma städerdenna tid kostar ungefär lika mycket. Ryanair flyger direkt tillMarseille från Skavsta i Nyköping, pris i juli omkring 3 000 kronortur och retur.

Resa runt

Hyr bil. Det bekvämaste och oftast billigaste är att hyra direkt påflygplatsen, men under högsäsong är det viktigt att vara ute i godtid. Sommartid kan också kustvägarna snabbt bli fyllda av köer dåfolk åker till och från stranden. Längs kusten går också tåg tillbland annat Cannes (Från Nice tar det 30 minuter), Menton (35minuter) Marseille (2,5 timmar), och Monaco (25 minuter). I deflesta städer tar du dig runt till fots, eller varför inte medcykel? Marseille däremot är stort, men har en bra tunnelbana. Förden som tänker passa på att också gå på museum i Marseille är deten god idé att köpa ett Citypass.

Mer läsning

Annons