Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är häftigaste vandringarna

Att vandra på resan är ett trevligt sätt att kombinera upplevelser och motion. På den nyöppnade vandringsleden John Muir Way i Skottland kan man gå tvärsöver hela landet.

Annons
Slottet Tantallon är en av sevärdheterna längs The John Muir Way.

Trots att The John Muir Way öppnade den 21 april i år, har den redan letat sig in på The Daily Telegraphs topplista över världens finaste vandringsleder. Den är 215 kilometer lång och går från Helensburgh i väst till Dunbar i öst. Vandringen tar sju till tio dagar och bjuder på allt från vindsvept vildmark till storstad - leden går nämligen genom Edinburgh.

Skottland populärt

Det går också utmärkt att cykla The John Muir Way, åtminstone med mountainbike, och sträckan tar då ungefär hälften så lång tid. Även den som inte är förtjust i att tälta kan känna sig lugn. Längs rutten finns en rad slott och hotell i olika prisklasser att välja mellan.

Bland de femton vandringslederna på topplistan finns ytterligare en i Skottland: West Highland Way. Den börjar i Milngavie utanför Glasgow och går förbi bland annat Loch Lomond, för att sluta i Fort William.

Läs mer på:http://johnmuirway.org

Fem andra vandringsleder från listan

+The Appalachian Trail, USA

+Tongariro Northern Circuit, Nya Zeeland

+Thames Path, London

+Tour du Mont-Blanc, Frankrike, Italien och Schweiz

+Inkaleden, Peru

The Daily Telegraph

Mer läsning

Annons