Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hongkongs hemliga topprestauranger

Gå på kulinarisk skattjakt och lär dig hitta till Hongkongs
svårfunna private kitchens, restauranger med dolda lägen.
Belöningen är så gott som alltid storartade och högst personliga
restaurangupplevelser.

Annons
Restaurangscenen i Hongkong förändras ständigt och bra krogar hittar man där man minst anar det.

I Hongkong finns världens tätaste stadsmiljö och världens dyraste lokalhyror. Tack vare de höga kostnaderna är det svårt att starta restauranger på vettiga lägen i stadens centrala områden. Därför har begreppet private kitchens uppstått här. Detta är en typ av restauranger som döljer sig i lägenheter, kontorshus och omgjorda källarrum.

Man får lätt en känsla av att avslöja en hemlighet när man besöker ett private kitchen. Sällan syns skyltar eller andra visuella tecken på att man närmar sig restaurangen. Som gäst har man bara adressen att gå på, kanske också en portkod, eller, om man har riktig tur, restaurangens namn skrivet med västerländskt alfabet bredvid en porttelefonknapp.

Mat över genomsnittet

När man väl hittat rätt är det dessbättre inte bara rent lägesmässiga hemligheter som avslöjas, utan ofta också storartat kulinariska. Många private kitchens är klockrena fynd. Restaurangerna drivs av eldsjälar där lovande kockar vågar pröva sig fram till mat långt över genomsnittet - till priser under genomsnittet. Flera av dagens mer kända krogar i Hong Kong, som Bo Innovation och matstudion TBLS, startades som private kitchens och har sedan blivit hyllade restauranger i världsklass.

Nästa stjärnkock

För alla private kitchens gäller att man med nödvändighet måste boka bord innan. Det är nästan alltid fråga om små ställen, ibland med bara några få sittplatser. Det extra besväret att leta upp dessa restauranger är väl värt att göra. Nästan garanterat får man unika matupplevelser av rang och chansen att före alla andra upptäcka nästa stjärnkock.

Ta Pantry - Fransk elegans av kocklöfte

Nr 8 Watson Road, Block C, 5th floor, North Point.

Lunch och middag.

Tel 852 25218121

www.tapantry.com

Ester Sham är bara drygt trettio år och har gjort succé med sin minimala hemma-restaurang Ta Pantry, som nyligen flyttat till större lokaler. Att Esther hunnit arbeta på flera Michelin-restauranger i Frankrike märks på maten, som skickligt förenar franskt och kinesiskt. Rätter som Penne med confit på anklever och frasig crpe med glass av japanskt te håller förväntat hög klass. Hennes bror är en framstående vinimportör och vinlistan med franska kvalitetsviner imponerar.

Magnolia - Ett privat cajunparty

17 Po Yan Street, Sheung Wan

Tel: +852 2530 9880

www.magnolia.hk

Att besöka Magnolia är som att gå på privatfest hemma hos någon där autentisk cajunmat serveras. Entusiastiska kocken Lori Granito gör egna tolkningar av jambalaya, kräftpaj och liknande cajun-favoriter. Alla gäster sitter vid samma bord och en mycket vänskaplig stämning brukar etablera sig. Alkohol ingår inte i menyn, men kan förbeställas om man inte vill ta med sin egen. Öppet torsdag, fredag och lördag.

Club Qing - Som 1920-talets Shanghai

8-11 Lan Kwai Fong, Cosmos Building 10:e våningen.

Tel +852 2536 9773

www.clubqing.com/english.html

På tionde våningen i en anonym kontorsbyggnad i nöjesdistriket Lan Kwai Fong kliver man in i vad som ser ut som ett tehus i 1920-talets Shanghai.

En lunch här blir en mycket rofylld upplevelse till traditionell kinesisk musik. Den kantonesiska maten serveras i välavstämda menyer. Bland många höjdpunker märks till exempel kungsräkor i tamarindsås. Club Qing är kända för sitt förstklassiga te som fylls på kontinuerligt under hela måltiden.

Da Ping Huo - Klassiker med kinesisk opera

Hollywood Road 49 (Ingång Graham Road)

Middag, två sittningar, kl 18 och 21.

Tel +852 2559 1317

En klassiker bland private kitchens som gömmer sig i en källarlokal intill Hollywood Road. Gäster måste vänta utanför nummer 49 på utsatt tid, insläppet sker i samlad trupp. Innanför lagar paret Wang Hai och Wong Siu-King kryddstark Sichuan-mat. Avsmakningsmenyn består av omväxlande milda och heta rätter. Ibland mycket heta, vilket man bör vara beredd på. Till höjdpunkterna hör läckra dumplings och ingefärsmarinerad kyckling i söt soyasås. Och ja - Wong sjunger fortfarande kinesisk opera efter maten.

Yin Yang - Ekologiskt från egna bondgården

18 Ship Street

Tel +852 2866 0868

www.yinyang.hk

Ett ensamt köpmanshus från 1800-talet står kvar bland skyskraporna på Ship Street. Där hittar man Yin Yang, en liten bistro med endast ett fåtal bord. Kocken och ägarinnan Margaret Xu Yuan kallar sin mat "New chinese". Presentationen är innovativ och modern, men smakerna distinkt kinesiska. Viktigast är ändå den kompromisslösa kvaliteten i varje detalj. Allt bereds efter strikt traditionella metoder, även chili-såsen och plommonvinet, och de uteslutande ekologiska råvarorna kommer från Margarets egen bondgård utanför Hongkong.

Xi Yan - Möt Hong Kongs Jamie Oliver

83 Wan Chai Road, 3:e våningen.

Tel +852 2575 6966

www.xiyan.com.hk

Jacky Yu är något av Hongkongs svar på Den nakne kocken Jamie Oliver. Ett raketsnabbt rykte kring hans mat resulterade i kändisstatus, rader av kokböcker, eget tv-program samt ett krogimperium som förgrenat sig i både hemstaden och Singapore. Det var dock i kontorshuset på Wan Chai Road allt började, då Jacky skrotade en reklamkarriär och gjorde om sitt kontor till restaurang. Rätter som ingefärssoppa med jordnötsfyllda dumplings och osmanthusrökt ägg med skivor av tryffel väcker en svårbemästrad längtan efter nästa lunch här.

Vid Hongkong-sundet ser man ofta Hong Kongs sista djonk, som numera kör runt turister.
Hongkong från klassiska utsiktpunkten Victoria Peak. Runt om i staden döljer sig topprestauranger som är svåra att hitta.

Fakta/Hongkong

Allmänt

Hongkong var en engelsk koloni fram till 1997, då staden återfördestill Kina enligt sekelgamla avtal. Sedan dess har Hong Kong enhalvt självständig ställning i landet, med egna visumregler, egenvaluta och egen finanspolitik.

Tidsskillnad: +7 timmar svensk tid.

Antal invånare: 7,2 miljoner.

Visum: Behövs ej. (Till skillnad från i övriga Kina.)

Språk: Engelska och kanton-kinesiska. Förmodligen den asiatiskastad jämte Singapore där engelska är som mest utbrett och talas avnästan alla.

Valuta: Hongkong Dollar 1 HKD = 0,84 SEK.

Att ta sig runt

Stadens två stora halvor, Hongkong-ön och Kowloon på fastlandet,förbinds av tre biltunnlar, fyra tunnelbanelinjer och flera färjor.Taxi är billigt. Även om du byter stadshalva blir summan sällan merän någon 50-lapp räknat i svenska kronor.

Prisnivå

Vad gäller lyxkonsumtion står Kinas dyraste stad nära Europa iprisnivåer, även om man ofta kan göra överraskande fynd. Vill man åandra sidan äta på lokala restauranger och bo enkelt märker mangenast att Kina och Asien ligger runt hörnet.

Resa dit

Från Stockholm 6 962 kronor med Finnair, avgång i november, byteHelsingsfors. Andra flygbolag: bland annat British Airways,Aeroflot och Thai Airways. Restid cirka 10 timmar (med Finnair)

Säsong

Ett året-runt resmål. Vår, sommar och höst är utmärkt tid med brabadtemperaturer.

Info: www.discoverhongkong.com

Mer läsning

Annons