Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatsmarta weekends

Att resa behöver inte nödvändigtvis betyda att man flyger. Gör
själva förflyttningen till en del av upplevelsen, med tåg och
cykel. Så kan din långweekend bli riktigt klimatsmart.

Annons
Gå upp på taket på Oslos operahus.

Sverige är tåg det i särklass miljövänligaste transportmedlet. SJ använder miljömärkt el, vilket innebär vind-, vattenkraft och i princip obefintliga utsläpp av koldioxid. I Europa och världen i övrigt är tågresor fortfarande klart miljövänligare än flyg. Och när du väl är på plats - cykla! I de flesta städer finns numera lånecyklar till mycket förmånliga priser (omkring 100 kronor per dag), det är ett roligt och nyttigt sätt att se resmålet. Och man kan ta sig fram precis överallt.

Här är tipsen på fyra klimatsmarta weekendresor. Samtliga går att resa till utan att flyga, även om det tar betydligt längre tid.

Oslo

Vår närmsta granne har en huvudstad som är bedårande vackert belägen alldeles vid Oslofjorden. Ett besök här kan också göras till fots. Upplev det kulturella Oslo. Bycyklar finns att hyra. Läs mer på www.visitoslo.com.

Missa inte:

- Grand Café. Anrikt kafé där Ibsen och Munch höll till. Jazzbruncherna på söndagar de mest populära, men det går fint att bara ta en kaffe här. Kolla in den enorma målningen av Per Krohg från 1928, en hel vägg med dåtidens gäster.

- Munch och Ibsen. Edward Munch testamenterade 1 100 målningar, 4 700 teckningar och 15 500 grafiska blad till Oslos kommun. Utställningen på Munch-museet byts kontinuerligt ut. Ibsenmuseet är en pedagogisk upplevelse, om än lite tråkig, men räddas av hans diktarvåning som finns i anslutning. Inte precis ett dockhem.

- Astrup Fearnley Museet for Moderne kunst. Nya moderna museet av italienske arkitekten Renzo Piano, på Tjuvholmen (bakom Aker brygge).

- Operan. Som ett stort isberg reser det sig i Bjørvika, bakom centralstationen. Gå upp på taket, och gå in i den ljusa öppna foajén. Sitt i restaurangen och se ut över fjorden.

- Doga - center for design og arkitektur. Etablerat av Norsk Form och Norsk Designråd. Inhyst i en byggnad som tidigare varit transformatorstation. Skiftande utställningar, butik och restaurang.

- Kvarteren Grynerløkka. Syster med Stockholms Södermalm. Gamla arbetarkvarter som på senare tid fått allt fler barer, ekologiska butiker, och second hand.

- Aker Brygge. Visst är det överpris på räkorna, och visst kan man avfärda platsen som "turistig". Men gör inte det. Gå dit med öppet sinne, sitt ned på en av de många serveringarna och njut av vattnet, båtarna och folklivet.

- Nobels Fredscenter. Stadens mest imponerande. Byggnaden ligger bara ett stenkast från Rådhuset där priset delas ut. Här finns historier bakom fredspristagarna och en atmosfär av att allt går att förändra.

Köpenhamn

Det går alltid att återvända till Köpenhamn. Den bullriga staden har ett enormt utbud för såväl stora som små. Dessutom flera gröna oaser. De populära bycyklarna som var gratis, kommer dessvärre inte att finnas sommaren 2013, enligt Visit Copenhagen. Däremot har flera hotell cyklar. Det finns också många uthyrare, se mer på www.visitcopenhagen.se.

Missa inte:

- Kødbyen. Det gamla slakthusområdet har gjorts om till kulturella kvarter. Restauranger, kaféer och gallerier är inhysta i före detta fabrikslokaler. Ligger vid Halmtorvet i området bakom centralstationen.

- Nørrebro. Köpenhamns mångkulturella kvarter med Assistens kyrkogård där bland annat HC Andersen vilar. Ligger väster om sjöarna. Passa också på att besöka Nørrebro bryggeri med ölprovning.

- Christiania och Holmen. Cykla över Knippelsbro till fristaden Christiania, se de egensinniga små husen och titta in Kvinnosmedjan. Ta en paus vid sjön och fortsätt sedan ut till Holmen och runt operan.

- Vor Frelsers Kirke. Intill Christiania syns den spiralformade spiran på Vor Frelsers Kirke. Inuti kyrkan ett magnifikt klockspel som dånar ut över staden. Gå upp utanpå (!) spiran för stans bästa utsikt.

- Bellevue strandpark. Ta ett svalkande dopp på den vita stranden cirka en mil norr om storstaden.

- Karen Blixen. Om du orkar ännu lite längre är Karen Blixens hem ett vackert stopp cirka två mil från Bellevue. Stanna för lunch vid något av Strandvejens fina värdshus. (Cykel går också att ta med på pendeltåget.)

- Nyhavn, Amalienborg och Kastellet. Nyhavn vill ingen missa, några kvarter därifrån slottet Amalienborg och ännu några tramptag bort Kastellet (och lilla havfruen).

Berlin

Berlin är en stor stad, alldeles för stor för att man ska kunna se allt till fots. Cykel däremot är perfekt, även denna stad är platt. Här hittar man många cykeluthyrare, och flera roliga guidade cykelturer. Se mer på www.visitberlin.de.

Missa inte:

- Murens historia. Berliner Mauer Dokumentationszentrum på Bernauerstrasse 111 visar vad som hände då muren började byggas. Här finns också de två murarna bevarade i originalskick. Mauermuseum vid Checkpoint Charlie ställer ut fotografier och massor av udda förmål som använts för att försöka fly från öst till väst. Stasimuseet på Ruschestrasse 103 inhyste ministeriet för statens säkerhet. Här visas hur kameror och mikrofoner byggts in i knappar, pennfodral och vattenkannor för att spionera. Rummen som den siste stasichefen Erich Mielke satt i, är kvar som de lämnats.

- Matiga gator: Oranienburgerstrasse är gatan där man äter från billigt egyptiskt till dyr koshermat, och däremellan en hel del asiatiskt. Detta är också adressen för Centrum Judacium, den gamla synagogan vars gyllene kupol skiner över hela Mitte.

Ännu en gata värd ett besök är Kastanienallee i Prenzlauer Berg. Populär bland konstnärer och författare. Strosa mellan trendiga kaféer och barer och ät massor av god mat. Bergmannstrasse i Kreuzberg är också värd att kolla in. Stadsdelen är färgstark, mycket tack vare att en stor del av Berlins turkiska befolkning bosatt sig här. Lummig gata där trottoarserveringarna avlöser varandra.

- Arkitekturen. Se det glänsande Potzdamer Platz, liksom Riksdagens glaskupol (man kan gå upp i den) och futuristiska Hauptbahnhof och skojiga Cirkus Karajan.

- Freds- och minnesmärken. Brandenburger Tor. Världens mäktigaste fredsmonument. Alldeles intill - Förintelsemonumentet. Minnesmärke för de sex miljoner judar som föll offer under Förintelsen, och som är symboliserade av 2 711 stålgrå stenkolosser på en yta motsvarande tre fotbollsplaner.

Skagen

För boende i södra Sverige är Skagen ett lysande weekendresmål. Tåget från färjeläget tar bara omkring 30 minuter och tågstationen ligger mitt i byn. Du kommer bokstavligen att snubbla över cykeluthyrare.

Missa inte:

- Hamnen. På sommarkvällarna är hamnen full av folk. På våren är den lite mer tillgänglig. Här finns massor av restauranger och här får du dagens fisk på tallriken. Flera gallerier visar konst från dagens konstnärer i Skagen.

- Skagens museum. Den största anledningen till att åka till Skagen. Här samlas konsten från konstnärskollektivet som slog rot i Skagen i slutet av 1800-talet. Krøyer, Ancher, Johansen, Krohg och många fler. De guidade turerna är lysande och museets butik är stadens bästa plats för shopping.

- Smörrebröd på Brøndums. På detta anrika hotell kan du äta smörrebröd till lunch, med inlagd sill och currysallad. Ligger tvärs över gatan från Skagens museum. Konstnärerna är starkt närvarande även på Brøndums genom alla de porträtt som pryder väggarna.

- Grenen. Längst ut på Jyllands norra udde formar sig landmassan som en droppe. Detta är Grenen, där Skagerack och Kattegatt möts som två tuppar.

- Anchers hus. Ett av de bäst bevarade minnena från det gamla. I konstnärsparet Anna och Michaels hem känns det som att de just har gått ut. Med det vackra gamla matsalsbordet, tavlorna, ateljén och skrivbord. Dottern Helga blev också konstnär. Det är hon som skänkt föräldrahemmet till allmän beskådan och museum.

Konstnärsparet Anna och Michaels hem. Rött på utsidan, fyllt av konst inuti.
Berlin är platt, Brandeburger Tor är festligt. Cykla genom världens mäktigaste fredsmonument.

Fakta

Tidsåtgång och pris

Prisexempel tur- och retur i juni. Tåg från Stockholm till Oslo tarfrån 6 timmar och kostar från 500 kronor. Till Köpenhamn tar detdrygt 5 timmar och kostar från 500 kronor. Från Malmö till Berlintar det drygt 8 timmar (nattåg) och kostar från 800 kronor(liggplats).

Båt från Göteborg till Fredrikshamn tar 3,5 timmar och kostar från300 kronor, tåg därifrån till Skagen tar cirka 30 minuter och enenkelresa kostar 60 danska kronor.

Klimatsmart på plats

+Spara handduken. Många hotell frågar gästen om det är okej attinte byta handdukar och lakan varje dag för att spara på miljön.Tag annars initiativet själv. Lägg en lapp till städaren eller sägtill i receptionen. Uppskattas alltid.

+Stäng av luftkonditioneringen. Att låta luftkonditioneringen ståpå hela dagen på hotellrummet då man är utomhus är bortkastat.Stäng av då du lämnar rummet. Det tar inte mer än några minuter attfå svalt i rummet igen.

+Shoppa lokalt. Köpa presenter med hem? Såklart, men köp hantverkpå marknader och helst på plats där du ser dem tillverkas. Undvikshoppingcenter.

+Bo på bondgård. På senare år har så kallad agroturism blivit ettvanligt alternativ för den som vill bo nära naturen. Som bonuskommer du i kontakt med traktens folk och ofta med lokaltproducerad mat.

Om du ändå ska flyga

+Den klimatvänligaste flygresan görs med flygplan som är av ny ochbränsleeffektiv modell, har många säten och är fullsatt.

+Välj flygresor som går non-stop. En mellanlandning drar enormtmycket bränsle.

+Låt långresor verkligen bli långa, (inte weekend alltså). Res inteså ofta, stanna i stället längre då du gör långresor. (TTSpektra)

Mer läsning

Annons