Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

London på allas läppar

Såväl sportintresserade som fans av Harry Potter och James Bond
åker nu till London. Den OS-aktuella staden har något för alla -
från afternoon-tea i historisk miljö till billig shopping i poppiga
Camden.

Annons
Tower Bridge i heta London.

Sommar-OS, drottningens 60-årsjubileum, Charles Dickens skulle fyllt 200 år och Shakespeare 400 år. Storbritannien firar mycket med pompa och ståt i år. I fokus står London, dit världens blickar snart riktas. Men även om man inte planerar att uppleva OS eller andra högtider så finns det många spännande anledningar att resa hit nu. Här har vi samlat några av de bästa.

Populära utställningar

Londons senaste stora attraktion är Warner Brothers Studio Tour London - med The Making of Harry Potter. Under en tre timmar lång tur i studion får vi se rekvisita, filmkulisser och specialeffekter från de åtta Harry Potter-filmerna. Med ögon som lyser av lycka kliver unga fans in i miljöer som Hogwarts stora sal och professor Dumbledores kontor.

Barbican Centre visar utställningen Designing 007 - Fifty Years of Bond Style, om James Bond bakom kulisserna. Den visas nu 50 år efter hjältens första film Dr. No med Sean Connery från 1962. Barbican i centrala London är ett av Europas största kulturcentra med konstutställningar, konserter och Londons stadsmuseum.

Lyxigt afternoon tea

En afternoon tea i glamourös miljö sätter guldkant på London-vistelsen. I år när Drottning Elizabeth II firar 60 år på tronen har lyxhotellet The Berkeley Hotel i Knightsbridge tagit fram en afternoon tea-meny med historiska kungliga hattar som tema: Pret-à-Portea The Royal Collection som serveras första veckan i juni.

Fortsätt vandringen i dessa tjusiga kvarter vid Hyde Park till Harrods. Det enorma varuhuset är en sevärdhet i sig med kläd- och sminkavdelningar och en saluhall med restauranger där man kan äta en lyxsmörgås, ostron eller annat gott.

Några minuter härifrån ligger The Cadogan Hotel. För drygt 300 kronor intar vi en afternoon tea med champagne, prisvärt jämfört med andra lyxhotell i dessa kvarter. Vi njuter i flera timmar i åldrade mjuka fåtöljer här på hotellet där författaren Oscar Wild greps och burades in för homosexualitet. Det är en högtidsstund i historisk miljö. En gång i halvtimmen fyller den sympatiske servitören Renato Menenses elegant på våra stora tekoppar:

- Mår ni bra? Vill ni ha en påfylling till? frågar han artigt och vi nickar glatt.

- Alla våra snittar med lax och majonnäs och kakor är hemgjorda och färska. Vi är kända för att ha de godaste sconsen i Knightsbridge!

Punkiga Camden

Efter Barbicans kulturupplevelser och lyxig afternoon-tea blir det en kryddstark kontrast att ta tunnelbanan tio minuter norrut till Camden som är känt för sina musiker, inte minst många övervintrade punkare. Popstjärnan Amy Winehouse bodde här och en vinyl-singel av Abbas "Take a chance on me" hänger som klocka i en skivbutik där vi fyndar 70-talsklenoder på vinyl.

- Roligast är Camden Lock. Klädaffärerna i stora källarutrymmen säljer alternativt mode och marknaden serverar mat från hela jorden. Det är en av de mest inspirerande platserna i London! säger örebroaren Ulf Lindholm som rest hit över en helg.

I Camden ligger även större delen av Hampstead Heath, en stor välskött park med vattendrag. Här känns det som på landet och man kan ta en paus mellan adrenalinstinna OS-tävlingar relativt centralt i världsmetropolen.

Renato Menenses serverar Ulf Lindholm afternoon tea på Cadogan hotel.
Vy över Big Ben och parlamentet från London Eye.

Fakta/London

Allmänt

Olympiska sommarspelen år 2012 avgörs i London som tidigarearrangerat sommar-OS 1908 och 1948. I Stratford i östra Londonligger den nybyggda Olympiastadion för 80 000 åskådare ochOS-området med basketstadion, nya kanaler med strandpromenader iett miljösanerat före detta industriområde. Invigningen är 27 julioch avslutningsceremonin 12 augusti.

Säsong

Hela året. Försommaren är en skön tid vädermässigt, när det interegnar.

Priser

Hotellrumspriserna i centrala London är under OS ungefär dubbelt sådyra som i vanliga fall, 2 255 kronor för ett genomsnittligt rumoch 906 kronor för ett hostel. Man kan bo billigt i förorter somStevenage med snittpris på rum på 537 kronor och i Harrow cirka 378kronor.

Resa dit

Flyg med British Airways, Norwegian, Ryanair och SAS frånStockholm. Ryanair och SAS från Göteborg och EasyJet frånKöpenhamn. Priser från cirka 400 kronor enkel resa.

Botips

Inför och under OS kommer tillfälliga campingplatser att finnas iöstra delarna av London. Camp in London ligger tio minuter frånolympiabyn. 174 kronor per person och natt med eget tält och 460kronor i uppställt tält. www.campinlondon.com

Tips

London Pass ger gratis inträde till 50 olika sevärdheter, somWindsor Castle, London Zoo, St Paul's Cathedral och WembleyStadium.

Information

Tunnelbanebiljetter, tågbiljetter och entrébiljetter till störreattraktioner och London Pass, se www.visitbritain.se/shop.se, även www.visitbritain.com

Mer läsning

Annons