Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya upplevelser i skärgården

Skärgården är enligt många det bästa med den svenska sommaren.
Och nu finns både nya kryssningsleder och naturstigar. Upptäck mer
av landets vackra kuster.

Annons
Kryssa till sommarpärlan Marstrand.

Kryssning till Marstrand

Nu blir det lättare att uppleva Västkustens charm. Strömma Turism och Sjöfart startar nämligen en kryssning till Marstrand. Färden börjar vid Lilla Bommen i Göteborgs centrala delar och tuffar sedan förbi flera pittoreska små öar.

-Göteborg är en kuststad, men i dag finns det inget bra och enkelt sätt att uppleva dess fantastiska skärgård. Det vill vi ändra på, säger Fredrik Emme, vid Strömma.

Kryssningen går mellan 10 juli och 9 september och kostar 795 kronor för båtresa, guidning, fikabuffé, västkustbuffé med havets delikatesser samt stopp på Källö-Knippla och Marstrand

Kulturarv öppnar igen

Inte på flera år har man kunnat besöka Utö Kvarn, en av Stockholms skärgårds kända siluetter. Men nu har kulturarvet renoverats, med traditionella metoder och material, och kvarnen öppnar återigen för allmänheten. Det finns också fler informationsskyltar vid kulturhistoriskt intressanta platser på ön, med streckkoder kopplade till både dramatiseringar, vägbeskrivningar och syntolkningar.

Familjestigar för barn

Barn och unga som är nyfikna på naturen kan nu bege sig till Grinda och Björnö i Stockholms skärgård. De två öarna får i år varsin sagostig, där de små får lära sig om skog och mark av Skogsmulle. Satsningen är ett samarbete mellan Skärgårdsstiftelsen, Gösta Frohms skogsmullestiftelse och Friluftsfrämjandet.

-Skärgårdsstiftelsen behöver öka barn och ungdomsperspektivet i vår verksamhet och detta är ett sätt att tillgängliggöra våra marker för barn, säger stiftelsens vd Lena Nyberg.

Läs mer på http://skargardsstiftelsen.se

Mer läsning

Annons