Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prideturista runt hela världen

Nu Pridefiras det för fullt i Stockholm, men det finns många
andra chanser att besöka en Pridefestival - de hålls på så skilda
platser som Berlin, Sydney och Örebro.

Annons
Stockholm Pride firas i år för femtonde gången.

Priderörelsen kämpar för HBTQ-personers rättigheter, och de första demonstrationerna hölls på 1970-talet. Under 1980-talet bytte manifestationerna mer och mer karaktär och Pridefestivalen var född. I Stockholm har Pride arrangerats sedan 1998.

Folkfester

Även om det fortfarande finns flera länder där det är kontroversiellt med arrangemang för gayrättigheter har många av festivalerna runtom i världen blivit till folkfester för alla, och att passa på att besöka en av dem under resan kan vara en upplevelse utöver det vanliga. Här är några exempel:

Örebro Pride, 29 augusti - 1 september. Det var faktiskt i Örebro som Sveriges första Pridedemonstation hölls 1971. Från och med förra året har staden nu en årlig Pridefestival där nöje och allvar blandas i form av fester, shower och seminarier.

Sydney Mardi Gras, ungefär 7 februari - 2 mars 2014. Sydney har ett av världens största gaycommunities, och såklart har staden även en av världens största Pridefestivaler. Här är det mer än bara en parad, det är en hel säsong.  

Europride firas någonstans i Europa varje år. I juli 2013 hölls festivalen i franska Marseille men 2014 är det dags för vårt grannland Norge, så börja ladda redan nu för Europride i Oslo nästa sommar!

Dykes on bikes deltog i 2013 års upplaga av Sydney Mardi Gras Parade tillsammans 10 000 andra.
Europride hölls i år i franska Marseille.

Mer läsning

Annons