Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska turister bete sig bättre

Att turister uppför sig schysst utomlands är långt ifrån
självklart. I Venedig försöker man ändra deras beteende med
charm.

Annons
Att mata duvorna på Markusplatsen är något som staden hoppas att turisterna ska upphöra med.

Italienska Venedig lockar enorma mängder turister varje år - som inte alltid beter sig helt korrekt. Men i stället för att införa strikta regler försöker Venedig charma turisterna till att bete sig bättre genom att bjuda in dem med sin nya slogan "Venedig är ert också! Respektera det". Man har gjort en lista med tio olika uppförandekoder. Ska du bete dig väl i den vackra staden gäller det bland annat att inte mata duvorna på Markusplatsen, inte gå runt i staden i bikini eller badbyxor och inte köpa falska varor från gatuförsäljarna. Lapparna som är illustrerade med Venedigs symbol, ett lejon, sitter uppsatta på platser runt om i staden, skriver Daily Mail.

"Spotta inte"

Kinesiska turister fick sig också en känga nyligen, av landets vice statsministerminister Wang Yang, enligt den kinesiske nyhetsbyrån Xinhua. Han sade att det är viktigt att kinesiska turister beter sig i enlighet med sociala regler när de reser, att de inte pratar för högt, spottar eller karvar in sitt namn i föremål, skriver resebloggen Gadling.

Den kinesiska turistmarknaden växer så att det knakar och kinesiska resenärer har nu gått förbi både amerikaner och tyskar i att spendera mest pengar utomlands. Men odrägliga turister lär finnas från de flesta länder.

Mer läsning

Annons