Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

San Franciscos gatukonst hotad

Gatukonsten är en av San Franciscos stoltheter. Men nu har klottrare börjat förstöra många av de kända muralmålningarna - och det gäller att se dem medan de finns kvar.

Annons
San Franciscos kända utegalleri.

Målningar i mängder av stilar täcker väggarna i den lilla gränden Clarion Alley, i stadsdelen The Mission. Hit strömmar turisterna för att se explosionen av gatukonst. Många bilder har också poetiska och politiska budskap.

Men flera av de kända målningarna har nu blivit förstörda av klottrare, som allt oftare sprejar sin "tag" över andra konstnärers verk.

-Jag kan bara hoppas att taggare kan uppskatta gatukonsten, och se möjligheterna vi skapar för konstnärer att visa sina verk offentligt, säger Carlos Daniel Perez-Boza, en av dem som målat muralbilder här, till CNN.

En annan av de konstnärer vars verk förstörts är Mats Stromberg, vars stora blå målning "Giant selfie" blivit översprejad med taggen "Blake".

Han valde att inspireras av taggen och använda den i en ny målning. Det fick klottraren att återvända med budskapet: "Det här är inte konst. Det är krig. Blake".

Gör kvarteret hippt

Konsten i gränden har organiserats av en grupp frivilliga konstnärer, i projektet Clarion Alley Mural Project (CAMP). Vissa i den gruppen menar nu att projektet har bidragit till gentrifieringen av kvarteret The Mission, ett från början ganska slummigt kvarter som blir allt hippare.

-Det startade som ett grannskapsbaserat projekt för mer mångfald och medskapande men lockar nu folk som hoppas kunna göra en vinst på den image som CAMP har skapat, säger Megan Wilson, enligt CNN.

Många av målningarna på San Franciscos gator är skapade utifrån en överenskommelse mellan konstnären och ägaren av huset.

Mer läsning

Annons