Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slumturism ska hjälpa fattiga

För turister som vill göra skillnad finns en ny sightseeing i New Dehli, Indien. Där börjar ett reseföretag nu med slumvandringar.

Annons
Dharavi - ett av världens största slumområden.

Länders slum är inte vad turister brukar se när de är på semester, tvärtom bor många långt från kåkstäder och plåtskjul. Men det finns reseföretag som specialiserar sig på att visa fler sidor av ett land. Reseföretaget Reality Tours började till exempel ordna vandringar i Dharavi, ett gigantiskt slumområde i Bombay. Där fick turisterna bland annat se hur folk försörjde sig, i bagerier, med tvålproduktion och papadam-försäljning. Nu fortsätter man satsningen, med kvarter runt New Dehli, bland annat Sanjay Colony och Gamla Dehli.

Slumturism på fler sätt

Det mesta av pengarna, cirka 80 procent, ska gå till projekt som syftar till att förbättra livet för slummens invånare. Grupperna är små och man fokuserar på att nyansera bilden av livet i slummen, och öka förståelsen för deras kamp för mer drägliga livsvillkor, skriver Travel News.

Men all slumturism syftar inte till större förståelse - i Sydafrika har man byggt upp fejkade slumområden för rika resenärers skull. Emoya Luxury Hotel and Spa kritiserades nyligen för resorten Shanty Town, där husen är byggda av korrugerad plåt och har utedass. Den fejkade slummen beskrivs som "säker och barnvänlig". Inga intäkter från den typen av turism når till slummens riktiga invånare.

Läs mer på:www.realitytoursandtravel.com

Mer läsning

Annons