Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora Barriärrevet mår allt sämre

Tillståndet för Australiens kända barriärrev har förvärrats
ytterligare de senaste åren. Nu är områdets status som världsarv i
fara.

Annons
Det stora Barriärrevets hälsa har försämrats.

Det är världens största korallrev. Men Stora Barriärrevet i Australien mår allt sämre, enligt flera nya rapporter, bland annat från landets regering. Sedan 1985 har områdets koraller minskat med 50 procent, skriver The Guardian. Sedan 2010 har statusen på vattenkvaliteten sjunkit ytterligare, och karaktäriseras nu som "dålig". Till stor del beror den senaste utvecklingen på väderförhållanden. Cykloner och översvämningar har fört med sig kemikalier och näringsämnen från jordbruket ut i havet, och kraftiga regn har ökat utsläppen från olika floder.

Jordbruket påverkar

De flesta landägare har misslyckats med att leva upp till målen man satt upp för att förbättra barriärrevets tillstånd. Bland annat har man siktat på att halvera mängden bekämpningsmedel och näringsämnen till 2013 och att reducera sediment med 20 procent till 2020. Det har alltså inte lyckats, men man har ändå sett "stora förbättringar" av landmiljöerna.

-Trots stabila förbättringar så säger insamlad data oss att vattenkvaliteten fortsätter att ha en förödande effekt på revets hälsa, uppger Australiens nya miljöminister Mark Butler till The Guardian.

Kan mista världsarvsstatus

Man ska nu investera 375 miljoner dollar i en ny plan för att förbättra vattenkvaliteten, mellan 2013 och 2018. Men Greenpeace kritiserar miljöministern för att inte stå upp mot kolindustrin, eftersom den globala uppvärmningen också har en stor påverkan på revet.

Unesco överväger nu att omvärdera revets världsarvsstatus, och i stället kategorisera det som "i fara". Beslutet ska tas om ett år, skriver resemagasinet Wanderlust.

Mer läsning

Annons