Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbakalutat i Dubrovnik

Världsarvet Dubrovnik är populärare än någonsin. Inte bara läget
vid hav och höga berg ger förklaringen. Här finns nästan allt för
en lyckad semester: god mat, stränder, historia, utflyktsmål och en
skönt tillbakalutad medelhavskänsla.

Annons
Dubrovnik ligger omsluten av sina medeltida murar i ett landskap vars stupande kustberg planar ut mot ett vackert strössel av skärgårdsöar.

Hur kommer man till havet? Jag går runt i Dubrovniks medeltida gränder och letar efter havsutsikt. Omgiven av höga murar och hus hittar jag först ingen väg ut till den pågående solnedgången.

Det är då ser jag det lilla hålet i stadsmuren, en smal dörröppning som tycks ha hamnat där av en slump. Med ett par steg är jag plötsligt på andra sidan. Där öppnar sig saliggörande vyer mot havet som stilla glittrar i den sjunkande solen, mot ön Lokrum och mot bergen bakom. Rakt nedanför mig klänger det romantiska Café Buza på branta klippterrasser. Att kunna gå ned just här och beställa en öl känns magiskt, som ett lyckat trolleritrick.

Historisk pärla

Dubrovnik är och förblir en av Medelhavets allra vackraste städer, inramad av Dalamatiens kustberg och det klarblå Adriatiska havet. Stadens attraktionskraft slutar förstås inte med det unika läget. Världsarvet Dubrovnik är en historisk och arkitektonisk pärla. Stadsmuren som omsluter staden är helt intakt och innanför finns inte en byggnad som bryter illusionen av att ha åkt tidsmaskin till 1600-talet. Däremot finns här mängder av kyrkor, palats och kloster som lockar till besök.

Genuint folkliv

Trots att Dubrovnik liknar ett enda stort utomhusmuseum är det en förvånansvärt levande stad. Tvätten hänger på linor mellan husen och i gränderna trängs kaféer, barer, gallerier och butiker som även lokalbefolkningen besöker. Stadens magnifika hamn är fylld med dagstursbåtar, men här finns också yrkesverksamma fiskare som lagar sina nät som de alltid har gjort.

Kring den blankslitna paradgatan Stradun hittar man många gamla genuina ställen, till exempel Proto - en av Dubrovniks främsta fiskrestauranger där man kan festa på räkor inlindade i rökt bacon, och pinfärska ostron.

Mörk sida

Dubrovniks färgskala är ljus från kalkstenen husen är byggda av. Stadens nutidshistoria har däremot sina mörka sidor. Stadskärnan utsattes av en matta av granatträffar under serbernas ett år långa belägring i inbördeskriget. I dag är allt reparerat. Den spektakulära linbanan, förstörd under kriget, glider återigen uppför Srd-berget sedan två år tillbaka och ger oss turister hisnande utsikter.

Ännu en gång har Dubrovnik blivit ett av Medelhavets populäraste resmål. Under högsäsongen juli till augusti känns det trångt i sandstensgränderna. Ett gott råd är att åka hit i början av maj när apelsinträd och jasmin blommar eller i september, när vattnet är som varmast och turistskarorna glesnat.

Solsäkert

Vädret behöver man hursomhelst inte oroa sig för, eftersom sommaren innebär fem månader oavbruten sol. Dubrovnik tillhör de mest solsäkra städerna i hela medelhavsregionen.

Dagen efter att jag njutit av solnedgången på Café Buza börjar jag med ett besök på morgonmarknaden på Gunduliceva-torget. Där säljs Rakija, kroatisk grappa smaksatt med örter, lavendelkakor, godis av torkade apelsiner och mycket annat.

Utflyktsmål

Jag fortsätter att utforska staden gränd för gränd. Det finns otroligt mycket att se på en liten yta. Framåt sen eftermiddag har jag hamnat vid stadsmuren igen, men denna gång vandrar jag ovanpå den. Att ta en kvällspromenad på stadsmuren är definitivt en av höjdpunkterna i Dubrovnik eftersom man upplever staden och omgivningarna ur helt andra vinklar.

Dubrovnik som resmål upphör inte vid dessa murar, tvärtom. Bortom stadskärnans torn och kupoler väntar den berömda dalmatiska skärgården, vars avlånga öar liknar små bergskedjor som vandrat ner i vattnet. Många av dem utgör perfekta utflyktsmål från Dubrovnik.

Högkultur

Närmaste ö heter Lokrum och fungerar nästan som stadens friluftspark då båtarna hit går en gång i halvtimmen. Ännu intressantare öar väntar inom mindre än en timmes färd.

Själv tar jag båten till Lopud, en av de mest lättillgängliga juvelerna kring Dubrovnik. Väl framme unnar jag mig en Limoncello på Ojala, ett ställe där borden står alldeles vid strandkanten under skuggande palmer.

Egentligen är det inte konstigt alls att Dubrovnik och Kroatien så tydligt präglas av en livsnjutande medelhavsatmosfär. Här har hela regionens högkulturer mötts under årtusenden och Italien och Grekland ligger påfallande nära.

När man tagit linbanan upp till Srd-bergets topp ser man Dubrovnik ur vad känns som en helikoptervy.
Två nunnor på väg hem i solnedgångstimmen.

Fakta/Dubrovnik

Allmänt

Dubrovnik är en kuststad i dalmatiska Kroatien med anor från tidigromartid och landets populäraste turistmål.

Ett bra bussnät sammanbinder Dubrovniks omgivningar och frånstadens två hamnar utgår båtar till många av Adriatiska kustens öaroch städer.

Tidsskillnad

Ingen.

Antal invånare

Cirka 50 000 med förorter. Hela Kroatien drygt 4 miljoner.

Språk

Kroatiska. De flesta talar engelska.

Valuta

Kuna. 1 HRK är 1,16 SEK. Att euro accepteras som betalning ärvanligt men inte givet.

Prisnivå

Kroatien har blivit dyrare, men ligger ännu under många andraetablerade medelhavsländer som Italien och Spanien. En lunchrätt påen genomsnittlig restaurang i Dubrovnik kostar från 70 kronor.

Resa dit

SAS flyger direkt från Stockholm till Dubrovnik. Billigast brukarCroatia Airlines vara med ett byte. Prisexempel: 2095 kronort/r.

Solresor, Apollo, Airtours och Kroatienspecialisten flyger charterfrån flera orter i Sverige, priser från 2 170 kronor.

Säsong

Vinterhalvåret är milt men ganska regnigt. Från slutet av aprilinleds en ihållande solig och torr period som varar in ioktober.

Läs mer

http://visit.dubrovnik.hr

Mer läsning

Annons