Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upptäck Andalusiens moriska arv

Andalusien är mycket mer än bara stränder, stora hotell och
semesterlägenheter. Här har den morisk-islamiska kulturen satt
stora avtryck på det katolska Spanien. Bästa platserna att uppleva
detta är tveklöst städerna Córdoba, Sevilla och Granada.

Annons
La Mezquita med Córdobas trevligaste sightseeingfordon - häst och vagn - i förgrunden.

Morernas arméer från Nordafrika erövrade stora delar av Spanien på 700-talet. Under den tid som de islamiska erövrarna var som mäktigast, 750-talet till år 1000, styrdes stora delar av Spanien, Portugal och västra Nordafrika från Córdoba.

Det överdådiga palatset Medina Azahara med sin stora trädgård uppfördes på 900-talet strax utanför Córdoba men fick bara en kort glansperiod. Här tog Kalifen Abd al Rahman III emot sändebud från stora delar av Europa, som kom i hopp om att få stöd av de starka morerna. I dag ligger det mesta i ruiner, även om en del av överdådet nu återskapas av arkeologerna. Bland annat öppnade våren 2012 ett nytt museum - prisat av EU som Europas bästa nya.

Katedral i moskén

- Jag orkar inte mer, säger mitt svettiga ressällskap då vi är på väg att lämna Medina Azahara. Termometern har passerat 40 och luften kokar, som så ofta här under sommaren. Inne i stan är värmen lika pressande, men där tar vi vår tillflykt till den i mitt tycke främsta av alla moriska lämningar i Spanien - La Mezquita, den makalösa moskén i stadens vackra gamla stadskärna.

Moskén byggdes ut i etapper och hade till slut nära tusen pelare av granit, jaspis och marmor, alla toppade med valvbågar i rött och vitt.

I dag finns 850 pelare kvar, men hade inte den spanske kungen Carlos V fått för sig att bygga en katedral mitt i moskén efter att området återerövrats på 1500-talet hade La Mezquita knappast överlevt till i dag. Så kungen må vara förlåten, även om katedralens överdåd skär sig totalt mot moskéns sobra elegans.

Apelsinblom i Sevilla

Våren är en mycket bättre tid än sommaren när man vill resa bortom Andalusiens stränder. I Sevilla, där de mäktiga påskprocessionerna under Semana Santa precis klarats av, blommar apelsinträden. De sprider en ljuvlig tung doft när vi promenerar genom de mysiga judiska kvarteren nära den gotiska katedralen vars berömda klocktorn, La Giralda, är en modifierad minaret.

Morisk prägel

Byggnaderna innanför borgen Alcazars murar nära katedralen har byggts om många gånger genom seklen. Men den moriska prägeln är tydlig med vackra mönster, strikta trädgårdar och porlande vatten. När morerna fördrivits från stan 1248 slog sig det spanska kungahuset ned i Alcazar och mycket av det med morisk prägel är faktiskt byggt senare.

Strax intill Alcazar ligger Archivo de Indias där man förvarar 40 miljoner dokument från den spanska kolonialtiden i Latinamerika. Det var från Sevilla som Columbus gav sig iväg till Amerika 1492 och de enorma mängderna silver och plantagevaror som senare fördes hem fick staden att blomstra i flera hundra år.

Samtidigt med Columbus första resa över Atlanten föll det sista stora moriska fästet i Andalusien - Granada, på bergskedjan Sierra Nevadas nordvästsluttning.

Vacker fond

När man på våren ännu åker skidor uppe i Sierra Nevada - den högsta toppen Mulhacén är hela 3 478 meter - har Granada "svenskt" sommarväder med ljuvlig blomsterprakt. På våren bildar de snötäckta bergen en vacker fond till den moriska sagoborgen Alhambra på en höjd ovanför Granadas centrum. Innanför Alhambras bastanta murar finns mycket att se, främst palatset Casa Real, även om upplevelsen i viss mån förtas av den stora mängden turister. Inträdesbiljetterna säljer ofta slut minst ett dygn i förväg och alla som har biljett får ett bestämt klockslag då de är välkomna. Lite lugnare brukar det vara om man promenerar bort till Generalife, palatsets prunkande moriska trädgårdar.

Morernas rike i södra Spanien är nu historia. Men tänk vad lyckat det kan bli ibland när två kulturer möts.

En av trädgårdarna i Generalife i Granada.
Alhambra med Sierra Nevada i bakgrunden.

Fakta/Andalusien

Allmänt

Det moriska arvet i södra Spanien syns som tydligast i städernaCórdoba, Granada och Sevilla, med makalösa palats, borgar ochmoskéer.

Valuta

1 euro = 8,85 kronor. Uttagsautomater är vanliga.

Prisnivå

Lite lägre än i Sverige.

Säsong

Året runt, men vår, försommar och höst är trevligast. Högsommarenbjuder på temperaturer uppemot 45 grader ibland. Vintermånaderna ärmilda, ibland liknar de svensk sommar, men det kan vara rejältregnigt från och till.

Resa dit

Cordoba, Sevilla och Granada har egna flygplatser men den närmasteflygplatsen med bra och täta förbindelser med Sverige är Malaga.Därifrån kan man ta tåg till Córdoba, Sevilla och Granada. Detfinns också bussförbindelser och med lite flyt kan man ta demdirekt från Malagas flygplats. SAS, Norwegian och Ryanair flygertill Malaga från flera svenska flygplatser.

Mer läsning

Annons