Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vandra in i hösten

För den som gillar aktiv semester är tidig höst en utmärkt årstid att resa. Att vandra är ett trevligt sätt att upptäcka ett nytt resmål.

Annons
I Alsace kan man vandra bland vinodlingarna.

Fler och fler upptäcker charmen med vandringssemester. Och det finns vandringar som passar såväl den som vill lunka fram som den som är ute efter en adrenalinkick.

Att kombinera gott vin med vandring kan man göra i franska Alsace. Längs Rue du Vin länkas städer som Bergheim, Turckheim, Riquewihr och Kaysersberg ihop av upp till 17 kilometer långa vandringsleder. Här får man en chans både att smaka de goda Alsace-vinerna och att se vinodlingarna på nära håll.

Vandra som en pilgrim

En av de mest kända vandringsdestinationerna i Europa är Santiago de Compostela. På medeltiden var staden ett av de viktigaste målen för kristna pilgrimsvandringar, och än idag vandrar många troende hit för att se kvarlevorna efter Sankt Jakob som ska finnas i ett silverskrin i den gamla katedralen.

Den mest populära leden till Santiago de Compostelaär Camino Francés, som börjar i St-Jean-Pied-de-Port i Frankrike. Hela vandringen, som är 780 kilometer, tar ungefär en månad. Vill man göra en kortare vandring börjar man till exempel i Sarria. Därifrån är det 111 kilometer till Santiago de Compostela.

AdrenalinkickVid Gardasjön i Italien finns vandringsleder för den lite mer äventyrligt lagda resenären. Från bland annat Riva del Garda utgår två av dessa så kallade Via Ferrata, en blandning av klättrings- och vandringsled där bland annat stegar och vajrar finns för att underlätta framkomligheten.

Fler vandringar

+Sjödistriktet i Österrike, från Hallstatt

+Runt Kastelli Kissamos på Kreta

+Nationalparken Durmitor i Montenegro

+Kerry på Irland

+Jotunheimens nationalpark, Norge

Mer läsning

Annons