Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens häftigaste sjöar

En är täckt av tusentals blommor och en annan är alldeles vinröd till färgen. Här är några av världens mest fascinerande sjöar.

Annons
Lake Nong Harn i Thailand är täckt av lotusblommor mellan december och mars.

Jellyfish Lake, Palau

En sjö full av färgglada maneter, vissa stora som fotbollar, som lever enbart av solljus. Då maneterna är skyddade i sjön och inte har några naturliga fiender, kan de inte brännas. Många kommer därför till sjön för att snorkla bland maneterna.

Lake Nong Harn, Thailand

Varje år slår tusentals lotusblommor ut på ytan av Lake Nong Harn. Den flytande trädgården börjar växa i oktober, efter regnsäsongen, och står i full blom i december. Sjön, som ligger i provinsen Udon Thani, i nordöstra Thailand, blommar till mars.

La Brea Pitch Lake, Trinidad

Kanske inte en sjö man vill bada i. Den 41 hektar stora La Brea Pitch Lake är nämligen världens största naturliga asfaltssjö. Här finns ungefär tio miljoner ton flytande asfalt. Asfaltsjön är en stor turistattraktion som lockar ca 20 000 besökare per år

Laguna Colorada, Bolivia

Den här vinröda grunda saltsjön är hem för den utrotningshotade punaflamingon, som äter de plankton och mikroorganismer som ger sjön dess färg.

Laguna Colorada ligger i parken Eduardo Avaroa Andean Fauna National Reserve, nära gränsen till Chile.

Lake McKenzie, Australien

En vykortsvacker och kristallklar sötvattenssjö på Fraser Island, utanför Australiens östkust. Stränderna runt sjön har kritvit sand. Lake McKenzie är en av åttio sjöar i världen som ligger helt ovanför grundvattennivån. Det enda vatten som tillförs är regnvatten. Det gör vattnet för surt för växter och djur - men det går utmärkt att bada.

Jellyfish Lake i Palau.
La Brea Pitch Lake på Trinidad.
Laguna Colorada i Bolivia.
Lake McKenzie i Australien.

Mer läsning

Annons