Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wales kopierar Dubai

De verkar inte ha mycket gemensamt. Men Colwyn Bay gör som man
gjort i Dubai: Bygger en konstgjord strand.

Annons
Palm Jumeirah i Dubai byggdes konstgjort. Nu använder man samma teknik för att skapa en strand i Wales.

Colwyn Bay i Wales har fått ett kosmetiskt lyft. Under två månader har man arbetat med att bygga ut stadens kustlinje, och huvudstranden har blivit betydligt större. Sammanlagt har man forslat dit 500 000 ton sand, tagen från en sandbank ute till havs.

Stranden har krympt under de senaste 30 åren, och de gyllene kurvorna har sakta ätits upp av havet. För att återställa stranden använde man samma metod som när Dubais berömda Palmöar byggdes. Palm Jumeirah skapades med sand från botten av den persiska golfen.

Skyddar strandpromenaden

Colwyn presenterar den nya stranden i slutet av maj. Man kommer också att öppna ett nytt center för vattensporter i närheten. Men fixandet av stranden handlar inte bara om turism. Man har också byggt ut den för att förstärka stadens kustförsvar, och minska risken för att stora vågor ska skölja in över strandpromenaden, något som förekommer vintertid.

-Jag uppmuntrar allmänheten att komma och titta på stranden, så får de se den växa framför sina egna ögon, säger Mike Priestly, en lokal förtroendevald, till Daily Mail.

Mer läsning

Annons