Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Restaurang- och hotellhögskolan mot en oviss framtid

Annons

Den 17 februari briserade en bomb på Campus Grythyttan. Universitetsstyrelsen hade gett Örebro universitet i uppdrag att utreda verksamheten och lokaliseringen för Restaurang- och hotellhögskolan (RHS), Grythyttan. Som extra lök på laxen får vi veta att det anses kosta ca 80 miljoner att rusta upp befintliga lokaler. Nästa dag lägger sig ministern för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans (S) i det hela och säger att ’’I regleringsbrevet för Örebro universitet står tydligt angivet att Örebro universitet ska anordna restaurangutbildning i Grythyttan. Och det finns inga som helst planer varken från min och regeringens sida att ändra på detta i regleringsbrevet’’.

Rektor fortsätter dock att gå på i ullstrumporna. Den 21 februari offentliggörs utredningsuppdraget. Vi citerar ett par meningar från detta. ’’En särskild utredare ska, tillsammans med relevant stöd från i första hand universitetskansliet, under perioden februari–september 2020 arbeta med att ta fram underlag till en samlad rapport innehållande konsekvenser för alternativen a) stanna kvar eller b) flytta verksamheten till campus Örebro.’’ Rektors önskemål behöver man inte läsa mellan raderna för att inse. Efter ett par dagar får vi veta namnet på utredaren, Erik Amnå, professor emeritus i statskunskap.

Beslutet innebar stora förändringar för Hällefors kommun, men kom också att bli en räddare i nöden.

Varför inrättades RHS en gång i tiden? Vi går tillbaka till Regeringens proposition 1987/88:64 om särskilda regionalpolitiska insatser i delar av Bergslagen och norra Sveriges inland. Den resulterade i den så kallade Bergslagsmiljarden med syfte att stödja den strukturellt drabbade regionen. Carl Jan Granqvist lyckades få en del av dessa medel kanaliserade till en utredning om högre försöksutbildning kring måltid. År 1990 tog Restauranghögskolan emot 18 studenter för en till en början ettårig utbildning. Försöksutbildningen slog mycket väl ut och den 8 maj 1992 gav riksdagen ett permanent uppdrag till institutionen för restaurang- och måltidkunskap vid Restauranghögskolan i Grythyttan/Högskolan i Örebro med lydelse: ’’Grythyttan ska ha ansvar för måltidens estetiska gestaltning’’. Beslutet innebar stora förändringar för Hällefors kommun, men kom också att bli en räddare i nöden. Stålverket i Hällefors hade plockats ner efter att ha sålts till Kina i början 1990-talet. Strukturkrisen i basnäringarna var påtaglig. Under denna period beslutade Hällefors kommun att måltid skulle bli ett nytt och prioriterat näringslivsområde.

Att för egen vinnings skull utsätta en redan sargad kommun för nedmontering av RHS är inget annat än djupt omoraliskt.

Nu hotas Hällefors kommun av en kris av samma dignitet som nedläggningen av Stålverket. En kommun belägen i en avfolkningsbygd, som fått stöd av staten för att överleva, ska nu en gång för alla dekapiteras för att bygga upp ett centrum för Mat och Hälsa i Sveriges sjunde största kommun, Örebro; en kommun som sjuder av verksamhet och tillväxtkraft. Värst drabbat blir Hällefors kommuns näst största ort Grythyttan. Om RHS försvinner kommer kommunen att stå med många tomma lägenheter, kundunderlaget för Grythyttans enda livsmedelsbutik minskar drastiskt, arbetstillfällen försvinner, ortens näringsställen mister en stor del av sina besökare etcetera. De cirka 200–300 studenterna på RHS sätter en stark prägel på bygden. I Grythyttan finns ett av Bergslagens främsta besöksmål, Måltidens hus i Norden. Här utbildas i dag sommelierer, kulinariska kockar, hotelierer och måltidsekologer. I huset finns också Kokboksmuseet, som både är en utbildningsdel och en turistattraktion. En flytt av RHS är det första steget till det snart 400-åriga Grythyttans utplåning. Att för egen vinnings skull utsätta en redan sargad kommun för nedmontering av RHS är inget annat än djupt omoraliskt.

För Grythyttelistan:

Maria Jansson-Andersson, Wilhelm Tham, Kjell Valegren, Roland Gustavsson, Erkki Vuorijärvi, Sören Henriksson, Marie-Louise Danielsson-Tham, Lars Heimdahl, Sture Beckman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel