Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet kan och bör utvecklas i Grythyttan

”Grythyttan” är nationellt och internationellt synonymt med mat, gastronomi, måltidskunskap och värdskap på hög nivå. RHS lokalisering till Grythyttan har möjliggjort en unik kombination av plats och utbildning. Genom att knyta samman hantverk, vetenskap och estetisk gestaltning har man skapat en ny och ”oortodox” akademisk disciplin. Det är den unika platsen – orten Grythyttan – som lagt grunden till den nya akademiska plattformen.

Högre utbildning, forskning och innovationer är en viktig del i den politiska ambitionen att utveckla hela landet. Örebro universitet rankades nyligen på plats 385 av alla världens lärosäten av Times Higher Education. Örebro universitet har på kort tid gjort en fantastisk resa – från högskola till internationellt erkänt universitet på mindre än 25 år. Vi är stolta.

Samspelet mellan lärosäte, region och kommuner, näringsliv med flera stärker universitet och är en styrkefaktor i utvecklingen av Örebroregionen.

Örebro Universitet har ett nationellt och internationellt uppdrag, men är också en motor i den lokala och regionala utvecklingen. Universitetets roll i Örebroregionen förutsätter ett gott samarbete med ”det omgivande samhället”. Hela länet har helhjärtat lämnat stöd för att utveckla Örebro universitet vid övergång från högskola till universitet, i processen med läkarutbildningen etcetera. Samspelet mellan lärosäte, region och kommuner, näringsliv med flera stärker universitet och är en styrkefaktor i utvecklingen av Örebroregionen. Långt över 20 miljoner kronor har regionala aktörer satsat på och runt RHS i Grythyttan, universitetets och privata insatser oräknade.

Från nationell nivå har man länge sett ett värde i att RHS-utbildningen finns i Grythyttan.

I Örebro universitets kraftfulla satsning på mat, hälsa och måltid är RHS i Grythyttan en viktig del. Örebro läns regionala handlingsplan för livsmedelskedjan är kopplad till regeringens nationella livsmedelsstrategi. Två insatser kopplat till forskning på Örebro universitet och RHS i Grythyttan lyfts särskilt fram:

Fokusområdet Mat och hälsa på Örebro universitet är en unik satsning inom medicin, vård och gastronomi.

Restaurang och hotellhögskolan i Grythyttan har en unik forskningsmiljö med specialisering på måltidskunskap och sensorik.

Från nationell nivå har man länge sett ett värde i att RHS-utbildningen finns i Grythyttan. Regeringen har gett Örebro universitet ett särskilt åtagande som lyder att ”Örebro universitet ska anordna restaurangutbildning i Grythyttan.”

En centralisering till Örebro ligger inte i linje med de politiska ambitionerna.

Att bedriva akademisk verksamhet också utanför de större städerna är en viktig del i regeringens och januaripartiernas politik för att hålla samman Sverige och minska ytterligare splittring i ”stad/land”.

Landsbygdsutredningen, Kommunutredningen och flera andra har föreslagit att staten bör öka sin närvaro i mindre kommuner. RHS är redan befintliga, unika statliga arbetstillfällen i Hällefors kommun.

En centralisering till Örebro ligger inte i linje med de politiska ambitionerna. De senaste årens utveckling av RHS i Grythyttan har inte varit tillfyllest, vilket Rektors utredning är en spegling av.

Man kan alltid söka orsaker och brister som lett till detta, men vi väljer i stället att blicka framåt.

Från undertecknade socialdemokrater välkomnar vi en fortsatt dialog med Örebro universitet om insatser för att stärka utbildning och forskning vid RHS i Grythyttan, inom ramen för Örebro universitets satsning på Mat, måltid och hälsa. En kraftfull och långsiktig satsning skulle uppskattas och stödjas av många, ligga i linje med både lokala, regionala och nationella politiska ambitioner om utveckling av hela landet och ske i samspel med många som anser att det som tills nu byggts upp förtjänar att utvecklas ytterligare.

Annalena Järnberg

Socialdemokraterna, kommunstyrelsen ordförande Hällefors kommun

Irén Lejegren

Socialdemokraterna, regionråd, Regionala tillväxtnämnden Region Örebro län

Denis Begic

Socialdemokraterna, riksdagsledamot

Daniel Andersson

Socialdemokraterna, riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel