Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reumatikerförbundet: Undervisa vårdpersonal om smärta

Vi har mycket att vara tacksamma för i Sverige. Ett exempel är tillgången till god vård. För patienter med akuta och komplexa sjukdomar är den särskilt bra, men för patienter med långvarig och komplex smärta, det vill säga smärta som kvarstår längre än tre månader, saknas beredskap i vården att hantera denna stora patientgrupp. Det visar SKL:s rapport Nationellt uppdrag: Smärta, vars slutsatser om vårdens brister används i det pågående arbetet med att förbättra smärtvården.

I Sverige är smärta den vanligaste orsaken till besök i primärvården. Ändå är behandlingarna som erbjuds patienter få och helt beroende av patientens boendeort. Vårdprogram för specifika långvariga smärttillstånd, till exempelvis för patienter med en relativt vanlig reumatisk sjukdom, RA, finns bara i en tredjedel av regionerna.

Långvarig smärta orsakar mycket låg livskvalitet för individen.

Reumatikerförbundet vill gärna bidra till en förbättring. Vårt förslag till lösning på problemen är att undervisa vårdpersonal om smärta. De, i sin tur, kan arrangera smärtskolor för patienter som behöver det. Efter avslutad utbildning har patienten verktygen att utveckla en hälsofrämjande livsstil, vilket förbättrar hälsa, fysisk funktion och symtomens svårighetsgrad.

Långvarig smärta orsakar mycket låg livskvalitet för individen. Det är hög tid att prioritera denna patientgrupp genom att öka kunskapen om långvarig smärta.

Lotta Håkansson

ordförande Reumatikerförbundet

Helena Flodström

ordförande Reumatikerdistriktet

Örebro län län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel